Smederevo: Komiku još jedna šansa

Opština Smederevo daće američko-holandskom kozorcijumu Komiko oil još jednu šansu da ispuni ugovornu obavezu i izgradi rafineriju u tom gradu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.09.2012.

11:15

Default images

''Naš zajednički stav je da damo još jednu mogućnost investitoru da ispuni ugovorne obaveze, da bi nakon toga mogao da počne realizaciju projekta smederevske rafinerije'', rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović posle sastanka sa delegacijom opštine Smederevo.

Ona je naglasila da su Srbiji potrebni ulagači i da je interes vlade da se ta investicija ukoliko je moguće realizuje, jer su svi investitori dobro došli u Srbiju, ali kako je dodala, moraju da poštuju zakone i ugovore koje su potpisali.

Ministarka je izrazila očekivanje da će do kraja godine biti poznato da li je investitor u stanju da ispuni svoje obaveze i realizuje tu investiciju.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović nije mogla da precizira da li će biti povučena tužba grada protiv Komika, i objasnila da to nije u njenoj nadležnosti, već da će o tome odlučivati javni pravobranilac i Skupština opštine Smederevo.

Skupština Smedereva treba da zauzme novi stav o tome na sednici koja će biti održana oko 20. septembra, on će potom biti iznet na sudu i po osnovu toga će se odlučivati.

Grad Smederevo tužio je "Komiko oil" i zatražio raskid ugovora o izdavanju u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, jer taj američko-holandski kozorcijum nije u predvidjenom roku uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije u tom gradu.

Pregovori o dobijanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije u Smederevu trajali su oko tri godine.

"Komiko oil" je najavio da će u rafineriju u Smederevu uložiti 250 miliona dolara i da će je izgraditi za tri godine i otvoriti više od 500 radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: