Sutra rasprava o javnim nabakama

Srpska napredna stranka (SNS) najavila je da će sutra organizovati javnu raspravu o Predlogu zakona o javnoj raspravi, koji je dostavila Skupštini Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

09:35

Default images

Kako je navedeno u najavi, javne nabavke su u Srbiji postale izvor najgoreg oblika korupcije, institucionalne i političke trgovine uticajima, čemu su doprinose loša zakonska rešenja.

Prema rečima funkcionera SNS Milenka Dželetovića, zakon o javnim nabavkama koji je predložila ta stranka doprineće sprečavanju korupcije, a njegovom primenom država bi godišnje uštedela između 500 i 700 miliona evra.

Nevladina organizacija Transaprentost Srbija je ocenila da, iako smatra da problemi u javnim nabavkama zahtevaju brzu intervenciju zakonodavca, brzina ne bi smela da ide na uštrb kvaliteta.

"Jos jednom podsećamo i na to da za ostvarenje bitnog napretka u borbi protiv korupcije u javnim nabavkama nije dovoljno samo izmeniti Zakon o javnim nabavkama, već i druge propise", navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Kako se ističe, za uspešnu borbu protiv korupcije potrebno je izmeniti i Krivicni zakonik, Zakon o prekrsajima i budzetske propise, ali i obezbediti da organi zaduzeni za nadzor i kontrolu dobiju dovoljan stepen autonomije i primerene resurse za ostvarenje tog cilja.

Ta organizacija je ocenila da organizovanje javne rasprave o Predlogu zakona o javnim nabavkama vidi kao potencijalno dobar način da se o
predloženim normama izjasne predstavnici naručilaca, ponudjača, nevladine organizacije i svi drugi zainteresovani.

Pored toga, Transparentnost Srbija smatra da je neophodno podnosiocima argumentovanih predloga dati obrazloženi odgovor o prihvatljivosti tih sugestija, kao i da predlozi i odgovori treba da budu objavljeni na skupštinskom ili stranačkom veb-sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: