Jeftinije gorivo za privredu?

Proizvođači neće plaćati akcizu na goriva ukoliko Vlada donese tu meru u cilju zaštite privrede, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

23:46

Default images

Od oktobra bi, nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o akcizama, privreda mogla da računa na jeftiniju nabavku goriva - saznaju “Novosti”.

Naime, Vlada Srbije, u nedostatku drugog mehanizma da privredu zaštiti od gotovo svakodnevnih poskupljenja naftnih derivata, namerava da vrši povraćaj akcize i to ne samo onima koji vrše javni prevoz i transportnim firmama, već i proizvođačima koji svoju robu transportuju do kupaca.

"Cena goriva jeste jedan od faktora koji utiče na rast cena mlečnih proizvoda, ali je u ovom trenutku teško dati dugoročniju prognozu" - rečeno je “Novostima” u somborskom “Somboledu”.

Mnogo faktora utiče na rast cena gotovih proizvoda, a u ovom trenutku najveći uticaj na taj rast ipak ima cena osnovne sirovine, koja raste usled velike suše. Veliki uticaj ima i nepovoljan kurs dinara, koji utiče na rast ostalih troškova. Što se tiče eventualnih mera pomoći Vlade Republike Srbije, za sada nema takvih najava.

Industrijski prehrambeni proizvođači više ne daju javno svoje podatke o strukturi maloprodajne cene recimo hleba, mleka ili ulja, pa i o troškovima za transport i energente, jer sada je, nakon privatizacije većine tih pogona to poslovna tajna. Ipak, prema ranijim podacima troškovi prevoza u strukturi maloprodajne cene, na primer hleba, utiču od tri do osam odsto u zavisnosti od pekare, odnosno u zavisnosti na koje područje pekara vozi svoj hleb, odnosno od dužine puta od pekare do megamarketa.

"Troškovi prevoza zavise od pekare do pekare, pre svega industrijske, a ne zanatske, koje imaju znatno manje troškove transporta, jer mnoge na licu mesta i prodaju svoje proizvode. Gorivo je prošle godine iznosilo 105, a sada 160 dinara za litar, što svakako predstavlja značajnu stavku, a cena hleba nije menjana. Stoga mora da se nađe neko rešenje, koje će da objedini sve zahteve proizvođača, jer ne troše svi pekari iste količine, čak ni vrste energenata. Mnogi peku hleb u električnim pećima", kaže Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara.

Nove cene derivata tradicionalno se prvo odraze na rast cene tovljenika, dakle žive vage, a onda i mesnih prerađevina. Kako tvrde mesari, olakšica države je dobro rešenje, ali ipak strepe od značajnijeg poskupljenja derivata, kao posledice dešavanja na svetskom tržištu.

"Svinje će poskupeti, što će dodatno i nas da optereti. Kada poskupi živa vaga, i naši proizvodi će poskupeti", objašnjavaju mesari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: