Mleko stiže na kašičicu

Mlekare na zalihama, već sada nemaju dugotrajnog mleka, a na jesen neće biti ni dovoljno sirovina za preradu dnevnog i ostalih mlečnih proizvoda, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 05.09.2012.

10:16

Default images

Ozbiljnije nestašice sirovina za mlečnu industriju očekuju se za par meseci, što bi moglo da dovede do prave “eksplozije” cena za već ionako paprene mlečne proizvode.

Tome kako navode stručnjaci, pored desetkovanog stočnog fonda, doprinosi i veliki udeo takozvanog “sivog” tržišta.

Nestašica će, predviđaju, potrajati, jer je zbog suše drastično poskupela stočna hrana, pa stočari slabije hrane ili uništavaju goveda zbog čega je osetno smanjen i dotok sirovog mleka u mlekare.

S druge strane, u mlekarstvu raste udeo nezvaničnog tržišta, što je nedavno u svom izveštaju potvrdila i Komisija za zaštitu konkurencije. "Na ukupnom tržištu sirovog mleka u Srbiji, neformalno tržište ima visok udeo, što je otežavajuća okolnost prilikom kontrole bezbednosti i kvaliteta sirovog mleka", ističe Komisija za zaštitu konkurencije.

Osim toga, dolazi period godine kada je inače smanjen prinos po grlu. Nije bez uticaja ni cena, jer sa postojećom otkupnom cenom proizvođačima, kako tvrde, više se ne isplati da predaju mleko industrijama.

To je poslednjih meseci dovelo do stvaranja “novog” tržišta. Izmenjeni su kanali prodaje i distribucije mleka, a zbog toga gubitke ima ne samo mlekarska industrija, već i sama država. Sve je više prodavaca svežeg mleka na pijacama, ispred velikih marketa, stambenih zgrada, a cene su malo niže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: