SEF: Srbija zadržala 95. mesto

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2012. godinu, Srbija je rangirana na 95. poziciji na listi globalne konkurentnosti koja obuhvata 144 zemlje.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.09.2012.

10:01

Default images

To je ista pozicija koju je naša zemlja imala i prošle godine, objavila je Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Srbija je u 2012. imala vrednost Indeksa globalne konkurentnosti (IGK) od 3,87. To je u odnosu na prethodnu godinu gotovo zanemarljiv pad od 0,01, koji nije doveo do pomeranja ranga Srbije.

Ako se ima u vidu da je lista zemalja proširena u odnosu na prethodnu godinu, ukotvljenost Srbije na 95. poziciji i pored minornog pada vrednosti IGK može se smatrati stagnacijom na dostignutom nivou konkurentnosti, a nipošto nazadovanjem, navedeno je u analizi FREN-a, partnerskog instituta SEF-a.

Najveću vrednost IGK-a i prvo mesto na listi u 2012. zabeležila je Švajcarska, dok je najnižu vrednost imao Burundi, koji je na poslednjem, 144. mestu.

Istorijski posmatrano, najveću vrednost IGK od 3,90 Srbija je ostvarila uoči prvog talasa krize 2008, da bi već naredne, 2009. godine, vrednost IGK primetno opala na 3,77.

Opadanje vrednosti IGK kompatibilno je sa činjenicom da je konkurentnost privrede opala usled negativnih očekivanja privrednika pogodjenih prvim jakim talasom krize svetskih razmera.

Pri tome, trebalo bi imati u vidu da su očekivanja privrednika ključna za formiranje IGK, navedeno je u analizi.

Ukratko, razlog tome leži u činjenici da se značajan deo vrednosti indeksa formira na osnovu rezultata ankete koju popunjava "top menadžment“ anketiranih preduzeća. Evidentno je da u 2012. od zemalja u okruženju jedino Grčka beleži neznatno lošiji rezultat u odnosu na Srbiju, pa se nalazi na 96. mestu SEF-ove liste, tik iza Srbije. Kao rezultat rasplamsale političke i finansijske krize, Grčka je u periodu od jedne godine pala za šest mesta, a u odnosu na 2007. za čak 31 mesto.

Druge zemlje u okruženju, kao što su Albanija, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, nalaze se ispred Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: