Ilić: Duguju i bogu i narodu

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić uzjavio je da je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine rak-rana srpske ekonomije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.09.2012.

09:53

Default images

Prema njegovim rečima, taj fond duguje milijarde dinara građevinskim firmama.

One su u Srbiji dobijale avanse i svi izvedeni radovi su im plaćeni do poslednjeg dinara.

U Vojvodini su poslove pogađale po dobrim cenama, ali im ništa nije plaćano. To je dovelo do opšteg kolapsa i mnoge direktno odvelo u stečaj, rekao je Ilić za Politiku.

On je kazao da Vlada Srbije nema mehanizme kontrole kako se troše pare koje daje Vojvodini i da li se uredno plaćaju izvedeni radovi, kao i da se ispostavilo da nas je prenos nadležnosti Pokrajini mnogo koštao.

"Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine je rak-rana srpske ekonomije. Uništio je srpsku privredu. Navešću samo jedan primer. Firma 'Interkop', koja gradi stanove u beogradskom naselju 'Stepa Stepanović', naplatila je sve radove do poslednjeg dinara u Srbiji, ali zato u Vojvodini nije. Otišla je u stečaj jer je u blokadi za 2,5 milijarde dinara. Ona ne plaća kooperante i šta sada da joj radim? Takvih je mnogo", dodao je Ilić.

Na pitanje postoji li podatak koliko Fond ukupno duguje privredi, Iliić je odgovori da to "niko ne zna".

Duguju i bogu i narodu. Ja pitam: otkud baš da Šarićeva Metals banka postane Razvojna banka Vojvodine. Ovo je isti problem kao i sa Agrobankom.

To pitanje mora da se pokrene i utvrdi kako su mogli da se zadužuju, pokreću investicije, ne plaćaju izvodjače i uništavaju firme", dodao je Ilić. Na primedbu Politike da nije samo Vojvodina uništila građevinske firme jer njima lokalne samouprave duguju 390 miliona evra i plus država i javna preduzeća, Ilić je kazao da je to višegodišnji dug, da je "rađeno partizanski, a finasijski nisu zatvarane investicije".

"Kako je moguće da se uzmu krediti, a da se ne završe projekti? Kako je moguće da počnu radovi, a da nema građevinske dozvole? Kako je moguće da se krene u projekat, a da se ne zna koliko će da košta?", upitao je Ilić.

Govorećo o izgradnji koridora, Ilić je kazao da je on zadužen za Koridor 11, a da se neće "petljati" u Koridor 10.

Ilić je rekao da će direktor "Koridora Srbije" Mihajlo Mišić "sigurno biti smenjen".

"Mišić je odličan inženjer i dobar projektant, a on mora samostalno da vodi preduzeće. Moramo raditi onako kako struka nalaže - inženjeri da rade svoj posao, pravnici svoj, a ekonomsti svoj", kazao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: