Nikolić:Banke manite se spekulacija

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio poslovnim bankama u Srbiji da se manu spekulacija i okrenu ulaganjima u srpsku privredu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 01.09.2012.

12:19

Default images

Obilazeći fabriku "Sojaprotein" zajedno sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakabartijem, Nikolić je ukazao da je to dobar primer kako jedna banka može da učestvuje na sudbinu firme sa kojom saradjuje.

"Ovo bi mogao biti primer mnogih našim poslovnim bankama, čija rukovodstva bi trebalo da se manu spekulacija na tržištu hartijama od vrednosti, novcem i finansiranjem sumnjivih ili nepostojećih projekata već da se ugledaju na EBRD, koja je došla najpre da bi kreditirala, zatim pomagala da druge banke kreditiraju, a onda postala i deoničar", objasnio je Nikolić u izjavi novinarima.

Čestitajući upravi Viktorija grupe, u okviru koje posluje "Sojaprotein" na dobrim rezultatima, Nikolić je ponovio da će Srbija u narednom periodu morati mnogo da ulaže u poljoprivredu i energetiku.

Ljudi se moraju uveriti u to da se od poljprivrede može lepo i dobro živeti, poručio je Nikolić i ponovio da je upravo kompanija "Sojaprotein pravi primer, jer Viktorija grupa nije dopzvozila da ona propadne nego je razvila dobar proizvod i podigla ga, kako je rekao, do "velikih visina".

Srbija proizvodi genetski nemodigfikovanu soju, podvukao je Nikolić, ukazujući da "će svi u svetu možda proizvoditi samo genetski modifikovanu hranu" i da će tada morati da se obrate Srbiji da pomogne sa svojim proizvodom.

"Srbija nikada neće pristuputi grupi zemalja koja proizvode genetski modifikovanu hranu. Nismo toliko siromašni da moramo sami sebe da ubijamo", podvukao je Nikolić.

Vlada mora da se zaduži za navodnjavanje

Nikolić je izjavio i da će, zbog štete od šuše s kojom su suočeni poljoprivrednici u Srbiji, vlada morati da se zaduži da bi osposobila postojeće kanale za navodnjavanje i izgradila nove.

Konstatujući da je navodnjavanje u Srbiji zapostavljeno Nikolić je kazao da prva naredna zaduživanja zemlje u inostranstvu treba da budu usmerena na investicije za osposobljavanje postojećih sistema za navodnjavanje i izgradnju novih.

"Vlada će po prvi put morati ozbiljno da razmisli da je i njiva fabrika. Kao što se u fabrikama planira proizvodnja, tako se planira i na njivi. Da bi rodilo potrebno je da njive budu nahranjene i zaštićene", rekao je Nikolić prilikom obilaska fabrike "Sojaprotein" u Bečeju.

Srbiji je potrebna razvojna banka

Predsednik Srbije je izjavio i da je Srbiji potrebna razvojna banka iz koje bi gradjani, a ne partijski drugovi, dobijali sredstva.

"Takva banka je Srbiji potrebna, kako bi iz nje svaki gradjanin Srbije dobijao sredstva da može da pomogne svoju porodicu i svaki privredni subjekat, a koja će biti pod strogim nadzorom i kontrolom i potpuno otvorena", rekao je Nikolić prilikom posete fabrici "Sojaprotein" Viktorija grupe.

Nikolić je kazao da je potrebna razvojna banka iz koje "neće partijski drugovi ili članovi porodice da dobijaju kredite, već će ih dobijati oni kojima je to potrebno, oni koji će kredite vratiti i Srbiju podizali dalje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: