NBS: Povećan plasman banaka

Ukupni plasmani banaka privredi i stanovništvu su na kraju juna iznosili 1.854,6 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

13:09

Default images

U odnosu na kraj marta plasmani su povećani za 33,3 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije, meren učešćem dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima koji su odobreni privredi i stanovništvu, iznosio je 27,8 odsto na kraju juna 2012. godine, što je u odnosu na kraj marta 2012. smanjenje za 0,1 procentnih poena, navodi se u okviru "Izveštaja o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije" .

Smanjenje stepena dinarizacije u drugom tromesečju ove godine rezultat je nižeg rasta dinarskih plasmana (za 7,7 milijardi dinara) u poredjenju s rastom deviznih i devizno indeksiranih plasmana (25,6 milijardi dinara) čije je stanje u odnosu na kraj marta povećano po osnovu promene kursa dinara.

Za razliku od prethodnog perioda, kada je učešće dinarskih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima beležilo izraženije mesečne oscilacije, u drugom tromesečju 2012. godine učešće ovih kredita je bilo relativno stabilno, uz postepen mesečni rast. Na kraju juna učešće tih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima je iznosilo 46,8 odsto.

Dinarska štednja na kraju juna 2012. godine je bila za 3,4 milijarde dinara manja u odnosu na mart ove godine. Za razliku od dinarske štednje, devizna štednja je povećana za 179,1 miliona evra, zahvaljujući u najvećoj meri prilivu sredstava po osnovu naplate obveznica stare devizne štednje krajem maja. Najveći deo devizne štednje (36,6 odsto) i dalje je oročen na period od šest meseci do godinu dana, s tim što je učešće depozita ove ročnosti u ukupnoj deviznoj štednji smanjeno za 1,5 p.p. u odnosu na prethodno tromesečje. Učešće dinarskog duga u ukupnom javnom dugu na kraju
juna je iznosilo 17,1 odsto, što u odnosu na kraj prethodnog tromesečja predstavlja povećanje za 0,9 p.p.

Iako je stanje dinarskog duga manje povećano u poredjenju s dugom u stranoj valuti, učešće dinarskog duga u ukupnom javnom dugu je zabeležilo rast zbog njegovog većeg procentualnog povećanja (14,8 odsto) u poredjenju s dugom u stranoj valuti (7,6 odsto).U valutnoj strukturi javnog duga i dalje najveće učešće ima dug u evrima, u odnosu na prethodno tromesečje njegovo učešće je smanjeno za 1,1 p.p. i iznosi 56,0 odsto.

Učešće javnog duga u dolarima je neznatno povećano (za 0,1 p.p., na 18,1 odsto), a učešće duga u ostalim valutama je ostalo gotovo nepromenjeno.
Javni dug po osnovu državnih hartija od vrednosti (HoV) prodatih na domaćem tržištu u drugom tromesečju je veći za 47,2 mlrd dinara. Stanje dinarskih HoV povećano je za 18,4 milijardi dinara, a deviznih za 28,8 milijardi dinara, navedeno je u izveštaju NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: