Putin "otvara" Južni tok u Srbiji

Oni koji nisu verovali sada mogu da se uvere da će se Južni tok graditi u Srbiji. Početak radova "blagosiljaće" Vladimir Putin, najavljeno je iz Moskve.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

23:58

Default images

Dužina gasovoda preko naše teritorije biće 411 kilometara, a njegova izgradnja koštaće, prema poslednjim procenama, oko 1,9 milijardi evra, piše Politika.

Južnim tokom gas bi trebalo da se transportuje od ruske luke Novorosijsk, po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije, Mađarske, do Austrije, ali i preko Grčke do Italije.

Početak radova na našem delu trase zakazan je za 11. decembar, a njihovom otvaranju prisustvovaće i predsednik Ruske Federacije Putin.

Celokupan kapacitet gasovoda iznosiće 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a poslednja procenjena vrednost celog projekta Južnog toka je 24 milijarde evra.

Spekulacije o tome da će Rusija odustati od ovog velikog projekta, jer je s jedne strane vrlo skup, a s druge da Rusi nemaju tolike zalihe gasa da bi pokrili potrebe Evrope, te da bi konkurentski gasovod Nabuko, za čiju se gradnju zalaže Zapad, demantuje upravo najavljena poseta prvog čoveka Rusije, Putina.

Gasovod bi, ako sve bude kao što je planirano, mogao da bude završen za dve godine. To je nešto kraći rok nego što je prvobitno bilo planirano. Ovo je zajednički, multilateralni evropski projekat, za koji je zainteresovan veliki broj evropskih zemalja koje već koriste gas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: