Železaru želi velika ruska firma?

Ministar finansija I privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je za smederevsku “Železaru” zainteresovana jedna velika kompanija iz Rusije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

15:33

Default images

On očekuje da će ona uskoro izaći sa ponudom.

“Nakon posete Aleksandra Vučića Rusiji imali smo prilike da ovih dana premijer i ja razgovaramo sa novom, velikom kompanijom, koja se nije javila na tender, a koja zapošljava 70.000 ljudi. Ona je izrazila interes I sada smo u fazi razgovora sa tom kompanijom.

Učinićemo sve da rešimo ovaj problem na način koji će biti dobar za Srbiju”, rekao je Dinkić u Skupštini Srbije.

Uz napomenu da je Rusija najbolji partner za “Železaru”, Dinkić je kazao da ta kompanija ima ideju da kada donese konačnu odluku o preuzimanju “Železare” da ide u investicije, u veće obime proizvodnje.

Dinkić je kazao I da će vlada probati da nadje rešenje za isplatu neisplaćenih zarada radnicima iz preduzeća koja su sada u stečaju I ne mogu da ih isplate.

“Poznat mi je problem o presudama u Strazburu povodom neisplaćenih zarada. Ima dosta preduzeća koja su u tom statusu, ona jednostavno nemaju tržište za svoje proizvode, na subvencijama su države, radnici suštinski nisu radili, a ostvarivali su pravo na zarade.

To nije jednostavno rešiti, jer isplata zaostalih plata narušava inače tešku poziciju u tim preduzećima”, kazao je Dinkić. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ranije danas izjavio je da će tender za prodaju železare Smederevo biti poništen, jer se "tek sad javljaju ozbiljne firme".

"Nijedna od kompanija koje su se javile na tender nije ozbiljna i sada nam se javljaju mnogo ozbiljniji strateški partneri", rekao je Dinkić.

On je naglasio da se trenutno ozbiljno razgovara sa potencijalnim strateškim partnerima za smederevsku železaru, ali nije precizirao o kojim kompanijama je reč.

"Ako se ovako nastavi, očekujem da ćemo naći partnera za železaru do kraja ove godine", kazao je Dinkić i istakao da je železara u Smederevu veoma bitna za srpsku privredu.

Tender za izbor strateškog partnera smederevske železare objavljen je 18. aprila 2012. godine. Rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj, ali je produžen do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Prijavu za učešće na tenderu podnele su tri kompanije - Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije.

Američki Ju Es stil povukao se iz te fabrike krajem januara zbog poslovanja s gubicima i vlasništvo prodao državi Srbiji za jedan dolar.

Proizvodnja u Železari Smederevo privremeno je obustavljena početkom jula ove godine, do 1. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: