Senić: Imamo istorijski deficit

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić kaže da Srbija ima istorijski najviši nivo budžetskog deficita.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.08.2012.

14:12

Default images

Senić kaže da se ne mogu očekivati dramatične promene na bolje, ali i da će svi budžetski korisnici biti namireni u periodu do kraja ove godine.

"Prioritet za naše Ministarstvo je da izvršimo obaveze koje imamo prema gradjanima i da sa jakim antikriznim merama, čija će primena početi čim budu usvojene u parlamentu, a nastaviti se tokom narednih godina, vratimo budžetski deficit na prihvatljivi i održiv nivo", rekao je Senić u intervjuu Tanjugu.

"Deficit se već približio stopi od sedam odsto bruto domaćeg proizvoda", ukazao je on i dodao da je popravljanje stanja u javnim finansijama neophodno, izmedju ostalog, da bi smo mogli da razmišljamo o priključenju u EU.

"Deficit budžeta u 2012. je ogroman i iznad je dve milijarde evra i nastavlja da raste, a biće daleko iznad onoga što je prethodno Ministarstvo finansija planiralo", kazao je Senić.

Vlada Srbije i Ministarstvo finansija i privrede nalaze se pred ogromnim izazovom - kako da se ova godina završi u finansijskom smislu - kazao je on i najavio da će Vlada Srbije već 10. septembra izaći pred javnost sa spiskom antikriznih mera i poteza da bi se zaustavilo propadanje u javnim finansijama.

"Ono što mi ne možemo da promenimo, to je kriza koja postoji u celom svetu u EU kao našem najvaznijem partneru i to je svakako jedan deo razloga, zbog čega kao i druge zemlje u svetu i u regionu, imamo problema sa budžetom", naglasio je Senić.

Državni sekretar je, medjutim, rekao je da Vlada Srbije može brzo promeniti veliki broj važnih zakona koji će biti u skupštinskoj proceduri tokom septembra, a primenjivaće se već od početka oktobra. U tom setu zakona predvidjeno je, prema rečima Senića, poresko rasterećenje gradjana i privrede, pojednostavljenje javnih finansija u Srbiji, uz davanje veće podrške nego do sada, pre svega preduzetnicima, malim i srednjim preduzecima.

"Mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti, da se relaksira poslovanje, da se pojednostavi i pojeftini biznis, a verujemo da ćemo kao rezultat toga imati bolju situaciju u budžetu tokom iduće godine", zaključio je Senić, koji je državni sekretar u Ministarstrvu finansija i privrede zadužen za odnose sa medjunarodnim finansijskim institucijama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: