NIS ulaže 100 mil.$ u rafineriju NS

NIS planira da uloži više od 100 miliona dolara u modernizaciju rafinerije nafte u Novom Sadu, najavio je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 29.08.2012.

15:14

Default images

Po završetku modernizacije, u Rafineriji Novi Sad moći će godišnje da se proizvodi 180.000 tona visokokvalitetnih baznih ulja dve vrste, od kojih će značajna količina biti namenjena izvozu.

Sirovina za proizvodnju baznih ulja će biti nafta tipa "velebit", koja se proizvodi u Srbiji i koja ima jedinstvena fizičko-hemijska svojstva pogodna za proizvodnju baznih ulja, a koristiće se i teški ostaci hidrokrekinga iz Rafinerije u Pančevu, kazao je Kravčenko i dodao da će to omogućiti postizanje ekonomske i proizvodne sinergije dve NIS-ove rafinerije.

Izgradnja pet novih kapaciteta za proizvodnju baznih ulja u Rafineriji Novi Sad predstavlja sledeću fazu modernizacije proizvodnih kompleksa NIS-a, istakao je Kravčenko i dodao da taj novi investicioni paket ne predstavlja samo revitaližciju zastarelih proizvodnih kapaciteta već i korak dalje ka diverzifikaciji i izbalansiranosti poslovanja NIS-a.

Direktor za investicije NIS-a Nikolas Petri rekao je da je ta NIS-ova rafinerija i pre dolaska ruskog većinskog vlasnika bila nekonkurentna i da je pravila gubitke i podsetio da su se u novosadskoj rafineriji poslednje dve godine proizvodili rafinati, koji su polufabrikati za proizvodnju baznih ulja.

""Rafinati se izvoze, ali tržište nije stabilno i prodaja potpuno zavisi od potrošnje ovog polufabrikata, zbog čega smo se odlučili za novi pravac razvoja rafinerije i proizvodnju baznih ulja. Prednosti koje Srbija ima za realizaciju tog projekta su dostupnost domaće nafte "velebit", čije procenjene rezerve su dovoljne za oko 10 godina proizvodnje tih ulja, kao u i postojanje kompaktnog proizvodnog kompleksa i sirovina u jednom regionu, za razliku od konkurentskih kompanija koje iz različitih delova sveta uvoze sirovine za proizvodnju baznih ulja ili čak uvoze gotove proizvode", dodao je Petri.

Razrada osnovnog projekta je počela i posle sprovedenog tendera poverena je kompaniji "Ševron lumus global Ju-Es-Ej", koja ima bogato iskustvo u tom segmentu biznisa, a pri modernizaciji će biti primenjena najsavremenija tehnološka i ekološka rešenja.

Strategiju za Rafineriju Novi Sad odobrio je Odbor direktora NIS-a i usaglasila su ga dva najveća akcionara - vlada Srbije i "Gasprom njeft".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: