Dačić na čelu SES-a

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da se Vlada zalaže za princip jačanja socijalnog dijaloga i da će on predvoditi novi sastav Socijalno ekonomskog saveta.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 29.08.2012.

16:49

Default images

"Ova vlada neće slati policiju na radnike, a s druge strane očekujemo razumevanje za tešku ekonomsku situaciju i neke planove koji neće dovesti do toga da odmah sutra bude bolje", rekao je Dačić.

Da biste mogli da se penjete morate pre svega da zaustavite pad, dodao je premijer.

Dačić je takođe poručio da njegova uloga nije da "priča bajke" već da zajedno, kako je rekao, pogledamo istini u oči i kažemo šta možemo da uradimo, šta možemo da pomognemo kao Vlada, ali i šta sindikati i Unija poslodavaca mogu da pomognu državi. Zato se to i zove dijalog, dodao je Dačić.

Dačić je naveo da će novi savet, kao i do sada, činiti po šest predstavnika Vlade, sindikata i Unije poslodavaca i istakao da će Savet biti konsultovan o predlozima zakona koji se tiču delokruga njegovog rada, što ranije nije bio slučaj.

Dačić je dodao da će on predvoditi predstavnike vlade u Socijalnoekonomskom savetu i da će njeni članovi biti i drugi ministri. Prema rečima Dačića, Savet će pre nego što vlada bude donela paket mera koji se tiču stabilizacije ekonomskih prilika u zemlji, raspravljati o svim tim predlozima i dati svoje predloge i mišljenje, tako da to bude u interesu šireg društvenog konsenzusa.

"Razgovor će omogućiti da sve što radimo u narednom periodu bude u interesu radnika, poslodavaca i države, a to znači u interesu cele Srbije", poručio je premijer.

On je naveo da je sramotno da se na prava radnika gleda kao u periodu "prvobitne akumulacije kapitala" i dodao da to nije slučaj u Evropskoj uniji, kojoj Srbija teži.

Dačić je ocenio da je sastanak Kolegijuma SES-a bio konstruktivan, što su potvrdili i drugi učesnici tog sastanka - predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atancković, predsednik najuticajnijeg Saveza samostalnog sindikata Srbije LJubisav Orbović i lider Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Atanacković je izrazio zadovoljstvo što prvi put premijer aktivno učestvuje u radu Saveta, koji je, kako je dodao, jedino mesto gde mogu da se suoče i dogovaraju predstavnici radnika, poslodavaca i vlade.

Orbović je takodje ocenio da će učešće premijera pojačati uticaj ovog tela i izrazio uverenje da će novi savet imati mnogo značajniju ulogu i da se neće baviti marginalnim, već suštinskim stvarima, dok je Čanak podsetio da je ovo šesti ciklus početka socijalnog dijaloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: