Sutra o saniranju štete od suše

Vlada bi na sutrašnjoj sednici trebalo da usvoji predložene mere za saniranje štete od suše.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2012.

16:20

Default images

Resorni ministar rekao je da će država u te svrhe moći da izdvoji 150 miliona evra, a procena štete još se kreće u grubim okvirima.

Broji se hektar po hektar propalih useva, a sa tačnom procenom štete do sada je izašla samo Vojvodina, i to u iznosu od oko milijardu evra.

Vremena za žaljenje više nema, jer poljoprivrednicima već za nekoliko dana predstoji jesenja setva. U Privrednoj komori Srbije tvrde da suša nije jedini uzrok za to što su usevi podbacili i predlažu mere za godine koje predstoje.

SYNC|00:21

sync Milan Prostran, Odbor za poljoprivredu PKS, CLIP 182, T.C. 04:03 - 04:24

"Navodnjavanje je samo jedna od mera agrotehnike, ali ima tu još veliki set mera, jer je ova godina otkrila mnoge slabe tačke kada je u pitanju i izbor hibrida, kada je u pitanju i vreme setve, kada je u pitanju i način đubrenja i nege useva, tako da imate jedno veliko šarenilo koje upravo traži odgovor od nauke", kaže za b92 Milan Prostran iz Odbora za poljoprivredu.

A sudeći po prognozama Hidrometeorološkog zavoda - Srbija će se sa sušama boriti narednih deset godina, što će direktno usloviti da rod biljnih kultura bude za trećinu manji od onoga što nam je potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: