Zemlju čeka probelem sa vodom

U narednih 20 godina tražnja za vodom porašće za 50 odsto, a do 2030. godine korišćenje vode prelaziće 60 odsto prirodno obnovljivih rezervi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.08.2012.

14:25

Default images

Ove podatke navodi u prvom blogu o značaju očuvanja voda predsednik Izvršnog odbora ompanije "Nestle" Piter Brabek Letmat.

"To će imati poguban uticaj na kvalitet i cenu vode koja nam je potrebna da preživimo", upozorio je on.

Letmat je istakao da se svet već nalazi na putu duboke krize, koja još nije prepoznata i koja, po razmerama i važnosti, povlači za sobom sve druge probleme sa kojima je u vezi.

Samo mali procenat vode se koristi za piće, kuvanje i čišćenje, dok se 90 odsto vode koristi za uzgajanje hrane. Ukoliko se ovo stavi u kontekst obezbedjivanja hrane za populaciju koja je u stalnom porastu, možemo zaključiti da će doći do ozbiljnih nestašica vode, koje će direktno uticati na trećinu populacije do 2030. godine, navedeno je na blogu "Izazov vode".

"Posledica će biti i nedostatak hrane širom sveta. Manje hrane znači više cene, koje će gurnuti milione u siromaštvo i glad", ocenio je Letmat.

Cilj bloga čija je adresa www.hashtagwater.com je da se poveća svest o ovom problemu, kao i da se podstaknu mogući predlozi za prevazilaženje. Ipak, zaključak je da, bez partnerstva svih onih koji učestvuju u problemu, neće se napraviti pomak ka smislenom rešenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: