Sve je manje "novih penzionera"

Među novopečenim penzionerima manje invalida i onih koji ostvaruju pravo na porodičnu penziju, piše Politika.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 29.08.2012.

09:22

Default images

Reforma penzijskog sistema, kojom su pooštreni uslovi za odlazak u penziju, započeti pre dve godine na insistiranje misije Međunarodnog monetarnog fonda, koja ja zamerila ondašnjoj vladi da ima previše penzionera u Srbiji, izgleda da daje prve rezultate. Prve projekcije penzijskog fonda pokazuju da bi broj novopečenih penzionera do kraja ove godine mogao biti manji za 1,5 odsto od projektovanog rasta.

Broj poljoprivrednih i vojnih penzionera se smanjuje, a kod zaposlenih i samostalnih delatnosti raste. Po vrsti prava manje je invalidskih i porodičnih penzionera, a starosni beleže minimalan procenat porasta od 0,3 odsto, kaže za „Politiku” Ivan Mimić, finansijski direktor u Fondu PIO.

"Posmatrano po broju zahteva za ostvarivanje prava možemo konstatovati smanjenje broja. U toku prvih šest meseci ukupno ih je bilo 219.200, a u istom periodu prošle godine 245.700", kaže Mimić.

Za prvih šest meseci ove godine, u Fondu je, kaže on, ostvaren prirast broja penzionera, odnosno razlika između novih korisnika prava i trajnih obustava, od 0,5 odsto. Planirano je da godišnji procenat bude 1,5 odsto, ali u masi sredstava. Posmatrano u odnosu na jun 2011. godine ostvarenje je 1,1 odsto.

Ove pokazatelje, međutim, ističe Mimić, ne bi trebalo uzimati kao definitivne za celu godinu, jer se iz iskustva zna da uvek krajem godine bude mnogo više novih zahteva za ostvarivanje prava, nego što je to u prvih šest meseci. On dodaje da broj penzionera može biti veći na kraju ove, ali nada se da će i dalje taj broj biti manji od 1,5 odsto kako je projektovano za ovu godinu.

Zanimljivo je da se prosečni iznosi penzija u ovoj godini smanjuju, doduše u malim iznosima, ali ipak beleže pad, u svim kategorijama osim poljoprivrednih.

Upitan šta to znači, Mimić ističe da se iz toga zaključuje da iz sistema izlaze korisnici sa višim iznosima penzija, a oni koji ulaze u to pravo prvi put imaju niže iznose.

"To je rezultat drugačijeg načina obračuna, jer se sve godine radnog staža uzimaju u obzir pri izračunavanju iznosa penzije, ali i zato što su zarade realno sve niže, pa su i koeficijenti za obračun niži", pojašnjava Mimić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: