Pod lupom reklame za sniženja

Tržišna inspekcija Srbije će će obaviti kontrolu verodostojnosti oglasnih poruka za trenutna sniženja cena najavilo je Ministarstvo trgovine i telekomunikacija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.08.2012.

17:03

Default images

U saopstenju se ističe da će poseban naglasak biti na proveri da li se zaista radi o rasprodajama školskog pribora i opreme za školu, uključujući odeću i obuću za decu.

Ističe se da je na terenu uočeno, a i da su od gra]ana dobijene informacije da pojedine firme zloupotrebljavaju oglasne poruke (oglašavanje rasprodaja, sniženja i drugih prodajnih podsticaja) samo radi povećanja prometa, a ne zato što sniženje zaista postoji.

To je, kako se navodi, protivno odredbama Zakona o trgovini, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o oglašavanju i ima negativne posledice za potrošače i konkurenciju na tržištu.

U svim slučajevima u kojima se utvrdi neistinita, nepotpuna ili prevarna oglasna poruka, kojom se potrošač dovodi u zabludu, inspektori će zabraniti takvo oglašavanje, naložiti usaglašavanje oglasne poruke sa zakonskim odredbama i podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Kontrole će, kako se navodi, započeti u sedištima velikih trgovinskih lanaca, prodavnicama za školski pribor i opremu za ]ake, kao i u pecijalizovanim prodavnicama odeće i obuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: