Dojče:Dinar je oslabila zabrinutost

Dinar je oslabio zbog zabrinutosti investitora oko fiskalne konsolidacije i utiska da novi Zakon o NBS smanjuje nezavisnost te institucije, ocenjuje Dojće banka

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2012.

15:35

Default images

Manevarski prostor monetarne politike i politike kursa istovremeno je dodatno ograničen, ocenili su analitičari Dojče banke i dodali da razvoj dešavanja u Srbiji ilustruje uskost prostora za promenu politike.

Kao odgovor na ta dešavanja, dodaje se u izveštaju, centralna banka je povećala referentnu kamatnu stopu, a Vlada Srbije se obavezala da smanji budžetski deficit ispod četiri odsto BDP-a u 2013. i zatraži novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Prosečan nivo javnog duga u zemljama Zapadnog Balkana do kraja 2012. povećaće se na 48 bruto domaćeg proizvoda (BDP), ocenila je Dojče banka.

Kako se navodi u avgustovskom istraživanju Dojče banke, većina zemalja regiona će zbog toga morati da se usredsredi na fiskalnu konsolidaciju, osim Makedonije, koja jedina ima prostor da ublaži fiskalnu politiku.

Kako se dodaje u izveštaju jedne od najvećih banaka u svetu, zemlje Zapadnog Balakana bi pored direktnih kanala prenošenja krize iz evrozone kroz ekonomske i finansijske veze mogle da budu izložene i indirektnim rizicima prenosa krize.

Visok nivo duga izlaže zemlje regiona riziku od prelivanja krize posebno u slučajevima visokog spoljnog duga ili kratkog roka dospeća zaduženja, kao i velikog dela zaduženja u stranoj valuti, a postoji i kamatni rizik zbog rastućih troškova zaduživanja.

Dojače banka je navela da je sa izuzetkom Albanije i Bosne i Hercegovine, stalni deficit tekućeg plaćanja doveo do relativno visokog nivoa spoljnog duga, posebno u Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

Nivo duga u stranoj valuti je takođe visok i čini više od 50 odsto ukupnog zaduženja privatnog sektora u regionu i više od 70 odsto kredita u Albaniji, BiH i Hrvatskoj, što ih čini ranjivim na slabljenje valuta. Dojče banke je ocenila i da postoje znaci da napetost u evrozoni povećava troškove zaduživanja na Zapadnom Balkanu.

Analitičari Dojče banke su ocenili i da se u bankarskom sektoru regiona može očekivati postepeno smanjenje zaduženosti i nastavak ograničenosti rasta kredita stopom rasta domaće štednje.

Ističe se da iako postoji rizik da će se ubrzati smanjenje zaduženosti i povlačenje evropskih banaka sa tržišta zemalja Zapadnog Balkana, analitičari Dojče banke smatraju da je to malo verovatno.

Kao razloge navode da su, uprkos rastu problematičnih kredita, bankarski sektori zemalja regiona u relativno dobrom stanju, odnosno dobro kapitalizovani i profitabilni, posebno u Hrvatskoj i Srbiji, kao i da su portfelji banaka-ćerki u regionu mali u poredjenju sa matičnim bankama.

U slučaju da centrale i razmaraju prodaju ćerki-banaka u regionu, veoma je teško da će u trenutnim ekonomskim uslovima pronaći kupce,
a i Bečka inicijativa bi trebalo da pomogne da se izbegne nekontrolisano povlačenje evropskih banka sa Zapadnog Balkana, ocenjuje se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: