Ovo su Dinkićeve ekonomske mere

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će biti smanjene plate u javnom sektoru.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 23.08.2012.

13:43

Default images

A banke će privredi odobriti oko milijardu evra kredita za likvidnost sa subvencionisanom kamatnom stopom.

Dinkić je najavio i da će od 1. oktobra biti smanjene maksimalne plate u državnoj upravi. On je rekao da plate u javnom sektoru, koje su za 10 odsto veće od plata u privredi, neće moći da rastu tempom kao do sada jer Srbiji sledi "grčki scenario".

Dinkić je najavio da će naredne sedmice imati sastanak sa reprezentativni sindikatima zdravstva i prosvete i da će ono što bude dogovoreno sa njima biti primenjeno na plate za celokupan javni sektor.

"To će biti i formula za povećanje penzija", kazao je on. Dinkić je kazao i da će biti ujednačene plate državnih činovnika na niže.

Dinkić je najavio da je prioritet Vlade Srbije pokretanje industrijske i poljoprivredne proizvodnje jer tako može da se finansira javna potrošnja.

Srpski ministar finansija i privrede je kazao i da je obezbedjeno dovoljno novca za finansiranje javnog duga i budžetskog deficita. On je kazao da je će se od 2013. ići na drastično smanjenje budžetskog deficita, jer je ova godine izgubljena za budžet.

Dinkić je kazao da je zatečeni nivo budžetskog deficita Srbije 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda i da je cilj da do kraja godine bude smanjen na 6,5 odsto, a u 2013. godini na nešto ispod četiri odsto.

Milijardu evra za likvidnost

Dinkić je izjavio da će da će od septembra izvoznim preduzećima biti dostupni subvencionisani krediti ukupne vrednosti oko milijardu evra.

Prema rečima Dinkića, država će samo subvencionisati kamatu na ove kredite, i za to će u ovoj godini iz budžeta biti izdvojeno 300 miliona dinara.

Dinkić je najavio da će sledeće nedelje, u četvrtak te mere biti predložene Vladi Srbije i dodao da će prvi krediti biti odobreni u septembru.

Krediti će biti u dinarima, sa godišnjom kamatom u iznosu referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, i u devizama sa kamatom od 3,5 odsto. Otplata kredita je 18 meseci, uključujuchi i poček od pet meseci. Iznos subvencionisanih kredita za izvoznike će zavisiti od kategorije preduzeća, a jedini uslov će biti da korisnici ne otpuštaju zaposlene.

Maksimalni iznos kredita za mala preduzeća biće 30 miliona dinara, za srednja 200 miliona, za velika 400 milion, a za pretežne izvoznike 600 miliona dinara.

Ukidaju se 104 parafiskalna nameta

Foto: Beta
Dinkić je najavio da će od 1. oktobra biti ukinuta 104 parafiskalna nameta privredi.

Cilj je da se privreda rastereti nepotrebnih plaćanja, rekao je Dinkić i dodao da će biti ukinuto plaćanje taksi državnim agencijama za različite usluge.

"U narednom periodu hoćemo da ojačamo i Agenciju za finansiranje izvoza", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da je cilj da se u narednom periodu smanji učešće kamata u troškovima države, jer u ovoj godini država za kamate izdvaja 66 milijardi dinara, što je neodrživo i pravi se plan kako da se to u narednim godinama promeni.

"Srbija je mala zemlja i sa svima moramo da sarađujemo, zbog ekonomskog interesa i u korist građana Srbije", kazao je on precizirajući da 60 odsto srpskih proizvoda ide na tršište Evrope, a izvoz na tržište Rusije ove godine bio je 15 odsto, iako su mogućnosti mnogo veće.

Generalni direktor Valjaonice aluminijuma Impol Seval iz Sevojna Ninko Tešić rekeo je da su subvencionisani krediti odlična stvar i da će preduzeća uz tu pomoć moći da približe cene proizvoda konkurenciji.

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Vladimir Čupich izjavio je da očekuje dobar rezultat ovih mera, koji će biti velika pomoć i bankama jer će na taj način plasirati više sredstava. Generalni sekretar Plodova Srbije Evica Mihaljević ocenila je da su subvencionisani krediti jako dobri i da će to u prvi mah biti velika pomoć privrednicima.

"Država je prinuđena da obrati pažnju na nas i naročito posle ovih suša jer ćemo ostati bez ičega", kazala je ona.

Povraćaj akciza

Ministar Dinkić je najavio da će biti uveden povraćaj akciza na gorivo za određene kategorije kupaca. Povraćaj akcize će moći da dobiju taksi
vozači, gradski prevoz i vozači autobusa.

Dinkić je kazao i da će sistem akciza u Srbiji biti promenjen i da će se akcize uvesti za neke kategorije koje do sada nisu bile obuhvaćene akciznom politikom, ali nije precizirao kakva će promene biti i za koje kategorije.

"Napravićemo sistem koji neće uticati na najveći broj građana", kazao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: