Mrkonjić: Moj prvi cilj - novi Jat

Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić najavio je formiranje nove srpske aviokompanije, kao i mogućnost da se Rusi uključe u rešavanje statusa Jat ervejza.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

13:08

Default images

Na pitanje šta se dešava sa Jatom i da li bi Rusi mogli da budu potencijalni partneri, Mrkonjić nije isključio tu mogućnost.

"Imamo već odluku prethodne Vlade Srbije da se formira novo preduzeće i mislim da ćemo tim putem ići dalje jer za sada nekog partnera u izgledu nemamo", kazao je Mrkonjić.

Mrkonjić je novinarima u Vladi Srbije kazao da je prvi zadatak Ministarstva saobraćaja da "skine sa dnevnog reda problem Jata".

Vlada Srbije je u dva navrata neuspešno pokušavala da nađe strateškog partnera za državnu aviokompaniju Jat ervejz (Airways). Na prvom tenderu za prodaju Jata, 2008. godine, kad je nuđeno na prodaju 51 odsto kapitala kompanije po ceni od 51 milion evra, nije stigla nijedna ponuda.

Nakon toga Vlada Srbije je početkom avgusta 2011. raspisla tender za strateškog partnera za osnivanje nove aviokompanije, ali je on proglašen nesupešnim jer je letonska kompanija Baltik eviejšen sistem, koja je jedina otkupila tendersku dokumentaciju, odustala od dostavljanja ponude.

Jat ervejz je, prema podacima o konsolidovanom finansijskom izveštaju sa sajta Agencije za privredne registre, prošlu godinu završio sa gubitkom od 3,2 milijarde dinara.

Ukupna imovina kompanije vredela je 19,3 milijarde dinara, a gubitak iznad visine kapitala bio je četiri milijarde dinara. Osnovni kapital Jat ervejza iznosi 16,9 milijardi dinara. Ukupni poslovni prihodi Jat ervejza bili su 12,24 milijarde dinara, a kompanija je imala 1.517 zaposlenih na kraju 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: