Grci, u stvari vredniji od Nemaca

Pomalo paradoksalno Grci, koji se nalaze u najvećim ekonomskim problemima, imaju dužu radnu nedelju od stanovnika drugih članica EU.

Srbija

Izvor: RTS

Sreda, 22.08.2012.

10:15

Default images

Sa druge strane, Nemci rade dva sata manje nedeljeno od evropskog proseka. Analitičari ocenjuju da je broj radnih sati jedno, a stvarna produktivnost nešto sasvim drugo, prenosi RTS.

Jedan od mogućih odgovora na pitanje zašto je Nemačka u većoj meri uspela da izbegne negativne efekte ekonomske krize koja je zahvatila Evropu možda se krije u činjenici da su poslednjih godina Nemci počeli da rade duže, ali, paradoksalno, kraće od proseka u Evropskoj unije, dok Grci imaju najdužu radnu nedelju.

Nemački Savezni zavod za statistiku objavio je istraživanje u kojem se navodi da u poređenju sa zaposlenima u drugim zemljama Evropske unije, Nemci rade kraće - oko dva sata manje od proseka EU.

Najkraću radnu nedelju imaju Holanđani koji rade 30,5 sati, a najdužu radni nedelju imaju Grci.Oni u proseku rade 42,1 sati nedeljno, ali je očigledno da je broj formalnih radnih sati jedno, a stvarna produktivnost nešto sasvim drugo, ocenjuju analitičari.

Rad noću i vikendom postao normalna stvar za mnoge Nemce. Tako trenutno čak četvrtina Nemaca radi i subotom, dok je pre 15 godina šest dana u sedmici samo 18,8 odsto Nemaca radilo, prenosi štampa u Nemačkoj.

Nedeljom je prošle godine radilo 14,5 zaposlenih u Nemačkoj, dok je početkom devedesetih taj udeo iznosio deset odsto. Zavod napominje da svaki deseti zaposleni u Nemačkoj radi i noću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: