Bez smanjenja i zamrzavanja penzija

Koalicionim sporazumom precizirano je da nema zamrzavanja niti smanjenja penzija i plata u javnom sektoru i to se mora poštovati, piše Politika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

09:21

Default images

Nema smanjenja, niti zamrzavanja penzija. Zakon o penzijama koji predviđa da se primanja najstarijih usklađuju dva puta godišnje, u aprilu za iznos tromesečne inflacije, a u oktobru za šestomesečni rast cena na malo i polovinu prošlogodišnjeg rasta BDP, mora se poštovati.

Tako je dogovoreno i koalicionim sporazumom i od toga se neće odstupiti, kaže Moma Čolaković, poslanik PUPS-a u Skupštini, komentarišući najave Milice Bisić, savetnice ministra finansija, da bi rast plata i penzija zbog sveukupne ekonomske situacije morao da se ograniči.

"Penzionerima je obećano tokom predizborne kampanje da, dok je PUPS na vlasti, njihova primanja neće biti dovođena u pitanje i da će penzije nastaviti da se isplaćuju svakog 10. i 25. u mesecu. Tako mora i da ostane", kategoričan je on.

Ukoliko bi došlo do još teže ekonomske situacije, a koalicioni partneri su znali kakvo je stanje u budžetu kada su pristali na zahteve PUPS-a, moralo bi se razgovarati o eventualnoj izmeni aktuelnog Zakona o penzijama, ali dok je on na snazi, mora se poštovati, naglašava Čolaković.

Neozbiljno bi bilo, ističe on, da vlada ima para za isplatu pomoći socijalno najugroženijima, odnosno onima koji primaju do 15.000 dinara, a takvih je 505.000 u Srbiji, a da nema za redovnu isplatu penzija ostalim penzionerima.

Gde to u zakonu, pita Čolaković, stoji da se pravi razlika među penzionera i da za jedne ima, a za druge nema para. Penzije su stečeno pravo najstarijih. Oni su svoje prinadležnosti zaradili i država bez obzira na situaciju mora da im isplati ono što im po zakonu pripada, kaže Čolaković.

Upitan, koji je to minimum na koji bi PUPS pristao ukoliko bi koalicioni partneri insistirali da se odstupi od formule za obračun penzija, jer para, tvrde u finansijama nema, Čolaković kaže, da bi se o tome odlučivalo unutar stranke, te da takvu odluku ne mogu donositi koalicioni partneri. Na konstataciju da bi eventualno moglo da se ide na to da se penzije za one koji primaju najviše prinadležnosti ne povećavaju na isti način kao i za siromašne, koji primaju do 13.000 dinara, a takvih je oko 270.000 u Srbiji, Čolaković kaže da je Zakon o PIO isti za sve.

"Zakonom o PIO iz 2010. godine koeficijenat za one koji imaju najviše penzije snižen je s četiri na 3,8 što znači da su najviša primanja već smanjene", objašnjava Čolaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: