I mleko će nam biti luksuz

Novi cenovnici izgleda nemaju kraja. Potrošači se još nisu “oporavili” od nedavnih poskupljenja, a nova se već najavljuju za septembar.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 21.08.2012.

23:27

Default images

Proizvođači su trgovcima dostavili svoje računice i prvih dana narednog meseca u radnjama će se po višim cenama prodavati mleko i mlečni proizvodi, konzervirano voće i povrće, kao i sredstva za kućnu higijenu.

Tako će mleko i mlečni proizvodi skoro svih domaćih proizvođača poskupeti u septembru za bar dva procenta. Kod prerađenog voća i povrća poskupljenja su još veća i iznosiće oko 12 odsto, a sredstva za ličnu i kućnu higijenu dobiće nove cene više za tri do osam procenata.

Proizvođači i ovog puta poskupljenja pravdaju skokom cena sirovina i nestabilnim kursom dinara. Tako je objašnjavan i rast cena u avgustu, pa su na rafove stigle skuplje testenine i pojedine vrste brašna od sedam do čak 30 odsto.

Ovog meseca poskupeli su hleb i peciva za 10 do 30 odsto. Promena nije bilo samo kod vekne “sava” od pola kilograma, čija je cena limitirana na 44 dinara vladinom uredbom koja važi do 30. septembra. Pekari su zahtevali da ova vekna bude barem 10 dinara skuplja, odnosno 22 odsto.

"Izdržaćemo do kraja septembra, a posle ćemo da razgovaramo sa nadležnima" , rekao je za Novosti Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

Brašno je pregazilo 40 dinara po kilogramu. Računica, inače pokazuje da vekna hleba treba da košta oko 50 centi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: