Još jedno poskupljenje goriva?

Gorivo na nekim pumpama u Srbiji narednih dana moglo bi ponovo da poskupi za oko 1,5 dinara po litru, zbog rasta cena benzina i dizela na slobodnom tržištu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

14:14

Default images

U poslednje dve-tri nedelje na tržištu je došlo do drastičnog poskupljenja benzina od oko 65 dolara za tonu i dizela za više od 70 dolara za tonu, što će se odraziti na rast cene goriva u veleprodaji, a potom i u maloprodaji.

Međutim, i ako dođe do poskupljenja u veleprodaji, to ne znači da će po automatizmu skočiti cene na pumpama, jer o tome odlučuje svaka naftna kompanija pojedinačno i ne mora da znači da će to poskupljenje važiti na svim pumpama neke naftne kompanije, već može da poskupi samo na nekim od njih, izjavio je direktor preduzeća "Petrobart Avia" Aleksandar Mileusnić.

Na odluku o tome da li će biti poskupljenja na pumpama, od uvođenja slobodnog tržišta naftnih derivata, utiče konkurencija i zato svaka kompanija procenjuje da li će i u kom iznosu da podigne svoje cene i zbog čega su cene derivata različite od pumpe do pumpe, objasnio je Mileusnić.

Osim ovog najnovijeg poskupljenja, gorivo na pumpama u Srbiji, od početka avgusta poskupelo je za oko pet dinara po litru zbog rasta cena nafte, zbog pada vrednosti dinara u odnosu na dolar, ali i zbog vraćanja akciza na naftne derivate na predjašnji nivo, odnosno njihovog povećanja za 1,5 dinar po litru.

I tečni naftni gas u Srbiji je od početka avgusta u veleprodaji poskupeo za više od osam dinara po litru, sa 91 dinar na 99,7 dinar po kilogramu.
Cene benzina BMB 95 na pumpama u Srbiji se kreću oko 157 dinara za litar, evropremijuma BMB 95 od 161 do 164 dinara, D-2 košta oko 148 dinara, evrodizel od 154 do 156 dinara za litar, a TNG od 73 do 76 dinara.

Poskupljenje naftnih derivata u Srbiji nije usamljen trend. Cene goriva na benzinskim pumpama u Sloveniji i Nemačkoj juče su dostigle nove rekordne vrednosti, a predstavnici naftne industrije na tim tržištima najnovija poskupljenje objašnjavaju porastom cene nafte u svetu gde barel (159 litara) "brent" nafte košta 114 dolara, a početkom jula je iznosila 89 dolara za berel. Distributeri goriva u Sloveniji, nove cene derivata obrazlažu i promenama kursa evra i dolara, kao i ostalim troškovima koje trgovci imaju, a koje država zbog uticaja ekonomske krize ne može da snizi da bi uticala na pojeftinjenje goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: