Zašto u Rumi niču nove fabrike?

U novim fabrikama ove godine i u naredne dve obezbediće se posao za hiljadu radnika, piše Politika.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 21.08.2012.

09:52

Default images

Do kraja ove godine u Rumi će biti završene tri nove fabrike koje će u punoj proizvodnji zapošljavati 560 novih radnika. Reč je o engleskoj fabrici klipnjača za „Fordove” automobilske motore „Albon”, gde će krajem godine ući 200 radnika, fabrici kupaćih kostima „Adrijana teks”, iz talijanske grupacije „Kalcedonija”, sa 70 radnika u startu, a onda do polovine 2014. godine u ovu fabriku će ući još oko 200 radnika.

Fabrika obuće „Insert” iz Beograda, u pogonu u Rumi, u zakupljenoj hali ima 150 zaposlenih, a počinje gradnju nove hale, gde će posao dobiti još sto novih radnika. Beogradska „Kapital grupa” ima kupljeno građevinsko zemljište i ovih dana počinje izgradnju fabrike šešira, gde će početkom sledeće godine posao dobiti 70 radnika. U međuvremenu i u pogonima koji već rade po selima, doći će do povećanja proizvodnje i zapošljavanja novih oko 190 radnika.

"Ako nam se posreće pregovori sa jednom dansko-kineskom koroporacijom, u zoni „Rumska petlja” gradiće se i fabrika memo-pene i proizvodnja memo-dušeka, gde bi posao trebalo da dobije gotovo hiljadu ljudi, no, to je još na dugom štapu, mada ja iskreno verujem da će nam se sreća osmehnuti", kaže Nenad Borović, predsednik Socijalno-ekonomskog saveta u rumskoj opštini.

I češki „Mitas”, fabrika guma za teške građevinske i poljoprivredne mašine, najveći izvoznik iz Srema, sprema se da do kraja godine u Rumi, u svom fabričkom krugu, počne gradnju još jedne hale za 200 novih radnika.

„Sirmijum stil”, italijanska livnica čelika koja posluje u Sremskoj Mitrovici, kupila je iz stečaja proizvodni i poslovni prostor „Nove gume” u Rumi i tu planira brzo osposobljavanje ovog prostora za skladište, gde će odmah početi da radi 15 radnika, a širenjem skladišta povećavaće se i broj zaposlenih.

Već dve godine u halama bivše „Novogradnje”, koju je kupio „Euroteks” iz Italije. 15 radnika priprema otvaranje pogona za reciklažu tekstila, gde će se proizvoditi razne vrste veziva i protivgradne mreže za plantaže voća, koje niko ne radi u Srbiji. Pripreme su pri kraju i ovde uskoro posao treba da dobije 50 novih radnika, s tim što je plan da se povećanjem proizvodnje uveća i broj radnika na 400. "Mi do ove godine nismo imali opremljenu industrijsku zonu, pa nismo imali šta ponuditi investitorima. Sada imamo 670 hektara opremljenog građevinskog zemljišta, pa otud i potražnja investitora za placevima. Što se tiče sela, mi gotovo u svakom selu imamo po mini-zonu, imamo male pogone u Putincima, Hrtkovcima, Platičevu, Nikincima i Grabovcima. U pet sela već postoje pogoni sa po 30 do 40 radnika, tako da nam deo radno sposobnog stanovništva ostaje u selima. U četiri sela se ovi pogoni proširuju ili grade novi i tu će tokom ove, i sledeće godine, posao dobiti još oko 200 radnika, a prema potpisanim ugovorima do kraja 2013. i tokom 2014. završiće se nove fabrike gde će biti zaposleno još oko 250 ljudi, tako da smo sigurni da nam se sela ubuduće neće prazniti kao do sada" – ističe Borović.

Fabrika parketa u Nikincima, srpsko-hrvatska firma, sada ima 40 radnika, a već dogodine, proširenjem proizvodnje, biće zaposleno još 60 radnika. Slovenački „Kableks”, koji sa četrdeset zaposlenih u Platičevu proizvodi elektroinstalacije za kućne aparate, koji radi u zgradi stare škole, počeće još ove godine izgradnju vlastite hale u selu i, umesto 40, planira da zaposli još 80 ljudi. Nova strugara u Žarkovcima imaće uskoro 30 radnika.

U selu Grabovcima „Komineks trejd” iz Novog Beograda do polovine sledeće godine sagradiće pogon za preradu aronije. U pogonu će raditi samo desetak radnika, ali tu je i velika šansa za poljoprivrednike, koji su spremni da formiraju plantaže aronije, koja je po zdravstvenim svojstvima ista kao i borovnica.

"Do kraja ove i tokom sledeće godine, u novim pogonima, koji se već grade ili počinje izgradnja, od oko 5.500 nezaposlenih u Rumi posao će dobiti više od hiljadu novih radnika. Verujem da će taj broj biti i veći, jer je ugovor potpisan i sa francuskom firmom o izgradnji fabrike hrane za kućne ljubimce u Hrtkovcima, koja će se graditi čim završimo prvi krug kanalizacije u ovom selu, a tu je i buduća energana snage pet megavata, sa 30 zaposlenih. Energent u ovom pogonu biće pelet, koji se proizvodi od poljoprivrednog otpada, slame, kukuruzovine, suncokretovih stabljika, šumskog otpada. To je pogon firme „Angel”, otvoren proletos i u njemu za sada radi 45 radnika", zaključuje Borović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: