Dačić: Nema elementarne nepogode

Premijer Dačić kaže da Vlada po zakonu ne može da proglasi sušu za elementarnu nepogodu, može da proglasi stanje vanredne situacije, ali za to nema potrebe.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

15:02

Default images

Dačić je rekao da je nekada postojalo proglašavanje elementarne nepogode i da to više ne postoji, ali da postoje štetne posledice.



"Smatram da nema potrebe za proglašavanje vanredne situacije, jer bi to podrazumevalo angažovanje i vatrogasaca, a oni nam sigurno ne mogu
pomoći u suši"
, rekao je Dačić.

Vlada Vojvodine predložila je juče da se ovogodišnja suša proglasi elemetarnom nepogodom.

Dačić je rekao da je o problemu suše razgovarao sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem i načelnikom Sektora za vanredne sitacije Predragom Marićem i da je Ministarstvo poljoprivrede zaduženo da predloži mere posle sagledavanja posledice suše.

"Očekujem od svih štabova za vanredne sitacije da sa svojih teritorija daju analize stanja i procenu stetu, a za naknadu štete zaduženi su ministarstva poljoprivrede i finansija i o tome se razgovara i sa Vladom Vojvodine", rekao je Dačić.

Dačić je najavio da će u narednih nekoliko nedelje biti formiran Nacionalni savet za ekonomski oporavak Srbije, kako i Nacionalni savet za razvoj poljoprivrede i sela.

"Biće aktvirani i svi saveti koji postoji u vladi, a ima ih mnogo", rekao je Dačić.

Inače, o ogromnoj šteti koju je poljoprivredi prouzrokovala suša pričali su i republički ministar poljoprivrede Goran Knežević i vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Kako je Knežević rekao, gostujući na televiziji B92, šteta od suše je preko dve milijarde dolara a rod poljoprivrednih kultura manji je za 50 odsto.

I Ješić je potvrdio katastrofalne posledice suše. On je rekao da će ukupna šteta od suše biti oko milijardu evra na teritoriji svih 45 vojvodjanskih opština i gradova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: