Do sutra planovi za rebalans

Ministarstva Vlade Srbije bi, prema nalogu ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, trebalo do sutra da dostave predlog za rebalans budžeta.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

10:35

Default images

Pored toga, trebalo bi i da dostave okvirni plan za smanjenje troškova.

U Vladi Srbije počele su pripreme za rebalans budžeta, koji bi trebalo da bude urađen u septembru, a u planu je, kako je početkom avgusta najavio ministar finansija, da se donese set mera i na rashodnoj i na prihodnoj strani budžeta.

Za smanjenje rashoda i povećanje prihoda državne kase biće doneto 17 zakona, koji će u septembru biti u skupštinskoj proceduri, a najveći deo mera stupiće na snagu u oktobru, najavio je početkom ovog meseca Dinkić.

Budžet za 2012. koji ima antikrizni karakter planiran je sa rashodima od oko 890 milijardi dinara, uz prihode od 750 milijardi dinara i deficit oko 140 milijardi dinara, ali je već sada deficit umesto planiranih 4,25 odsto premašio sedam procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) i iznosi rekordnih oko 235 milijardi dinara, ili 2,2 milijarde evra. Početkom avgusta, ministar Dinkić je obećao da neće biti smanjenja penzija i plata u javnom sektoru i da će ta primanja biti uskladjivana sa situacijom u privredi.

Savetnica ministra finansija za poreski sistem i Poresku upravu Milica Bisić izjavila je da je teško očekivati smanjenje budžetskih rashoda bez ograničavanja rasta plata u javnom sektoru i penzija, naglašavajući da je za to potreban politički i socijalni dogovor.

Ona je izrazila očekivanje da će sve zainteresovane strane shvatiti da bez značajnijih ušteda na rashodnoj strani neće biti moguće da se postojeći deficit smanji, i što je još važnije, manjak u budžetskoj kasi u sledećoj godini svede na neku razumnu meru.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić potvrdio je ove nedelje da Vlada Srbije priprema paket antikriznih mera, koje bi trebalo da budu predstavljene u septembru, i da će neke od njih biti nepopularne i nimalo lake.

On je precizirao da antikrizne mere priprema Ministarstvo finansija i istakao da neće biti povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV) na osnovne životne namirnice, a povećanje PDV-a sa 18 na najviše 20 odsto biće samo krajnja i nužna mera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: