Kostić: Odluka Komisije nelogična

Miodrag Kostić kaže da je nelogično da je grčka antimonopolska komisija dozvoli kupovinu Helenik šugara, a da srpska komisija ne dozvoljava kupovinu 25 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2012.

16:46

Default images

Kako je objasnio predsednik MK Grupe, to se sve radi uz pretpostavku zloupotrebe položaja.

"Mi danas proizvodimo oko 60.000 tona šećera više nego što su potrebe srpskog tržišta, odnosno proizvodimo 250.000 tona, a kapacitet nam je 360.000", rekao je Kosić.

On je ukazao da bi kupovinom "Helenik šugara", kompanija "Sunoko" imala kapacitet od 550.000 tona, i da ne vidi u čemu bi se ogledala ta zloupotreba, ako već danas može da se proizvede nešto više od 400.000 tona.

Grčka vlada je još 2011. raspisala tender za prodaju 82,33 odsto akcija državne kompanije "Helenik šugar", koja osim pet fabrika u Grčkoj ima i dve šećerane u Srbiji, "Šajkašku - Žabalj" i "Crvenku" iz istoimenog mesta.

Komisija za zaštitu konkurencije je krajem januara ove godine, kompaniji "Sunoko" zabranila koncentraciju i kupovinu "Helenik šugara" i odbila predlog strukturnih mera koje je predložio "Sunoko".

Kompanija "Sunoko" je sastavni je deo "MK grupe" , a vlasnik te kompanije Miodrag Kostić je odmah nakon te odluke pokrenuo spor pred Upravnim sudom.
Nedavno je, medjutim, Upravni sud poništio rešenje srpske Komisije za zaštitu konkurencije kojim se poništava rešenje o zabrani tržišne koncentracije preduzeća, što je ponovo "otvorilo put" Kostiću ka kupovini "Helenik šugara" na raspisanom tenderu.

Komisija za zaštitu konkurencije je 7. avgusta izdala saopšenje za javnost kojim komentariše odluku Upravnog suda Srbije da poništi rešenje o zabrani koncentracije kompanije "Sunoko" nad kompanijom "Helenik šugar".

Tim povodom oglasila se kompanija "Sunoko", koja je navela da "smatra da je navedeno saopštenje primer nedozvoljenog i neprimerenog komentarisanja rada sudova, sa očiglednom namerom da se sopstveni propusti u radu pokažu kao namera Upravnog suda da „dezavuiše" rad Komisije za zaštitu konkurencije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: