Kapital se ulaže u kafanu

Konačno u ovoj godini ima malo više novosnovanih firmi nego ugašenih. Od početka godine registrovano je 5.085 preduzeća.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 15.08.2012.

09:31

Default images

Što je 242 više nego što ih je u istom roku izbrisano.

Preduzetnika sa novim radnjama je 17.442, a to je 885 više nego onih koji su ovih meseci okačili "katanac".

Izbor delatnosti u kojima vlasnici preduzeća veruju da će imati najviše uspeha se ne razlikuje iz godine u godinu.

Među novoosnovanim firmama najzastupljenija je trgovina na veliko, konsultantske usluge, restorani, izgradnja zgrada i drumski prevoz tereta.

Preduzetnici najviše nade polažu u pokretne ugostiteljske objekte, pripremanje i posluživanje hrane i pića, trgovinu na malo, taksi prevoz i frizerske i kozmetičarske salone.

"Iz Registra privrednih subjekata je od početka godine izbrisano 4.816 privrednih društava, dok je za sedam meseci 2011. godine obrisano skoro dvostruko više - 8.421 društava" , kažu za Novosti u Agenciji za privredne registre.

"Od početka primene Zakona o stečaju, sredinom 2010. godine, do sada smo po službenoj dužnosti obrisali ukupno 16.602 preduzeća. Tokom ove godine iz sudova je pristigao znatno manji broj pravosnažnih rešenja o automatskom stečaju. Tako je po tom osnovu obrisano 600 privrednih društava".

Kako je Ustavni sud određene odredbe Zakona o stečaju proglasio neustavnim, automatskog stečaja ubuduće neće ni biti. Kada se poredi broj ugašenih preduzetničkih radnji, ove godine ih je za oko 350 manje nego u istom periodu lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: