Bugarin: Samo Zakon rešava probleme

Ministarstvo finansija sada je fokusirano na pokriće deficita, isplatu plata i penzija, ali ni poreska reforma nije ništa manji prioritet, kaže Miloš Bugarin.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

14:58

Default images

Predsednik Privredne komore Srbije rekao je da država trenutno duguje privredi više od milijardu evra.

Prema njegovim rečima, realni sektor između sebe 3,4 milijarde evra i "začarani krug" dugovanja i nelikvidnosti može biti rešen samo donošenjem zakona koji bi rokove plaćanja ograničio na 45 dana.

"To su ogromna sredstva koja nisu u srpskom finansijskom krvotoku i prave začarani krug da svako svakome duguje. Neophodno je donošnje zakona o ročnosti i obaveznosti izmirivanja obaveza države i velikih trgovinskih lanaca", kaže Bugarin.

U Evropskoj uniji dugovi se izmiruju do 30 dana, dok je u Srbiji taj prosek 128 dana, podsetio je on i dodao da, pored donošenja zakona, treba izmiriti zaostala dugovanja, uvesti fer odnose u privredi, kao i princip da isti aršini važe i za državu kada su u pitanju kamate na dugovanja.

Bugarin je napomenuo da mnogi trgovinski lanci daju odloženo plaćanje između 90 i više od 200 dana i da taj trošak i kursne razlike snose proizvođači, što ih prisiljava da se zadužuju pod nepovoljnim uslovima da bi izmirili obaveze.

Govoreći o poreskoj reformi, najavljenim olakšicama i stimulativnim merama za zanatlije, mala i srednja preduzeća, on je rekao da je to dobro i pozitivno, ali da će te mere rasteretiti samo deo srpske privrede.

Prema rečima Bugarina, za relaksaciju cele srpske privrede neophodna je "potpuna, neutralna, stimulativna i podsticajna poreska reforma koja bi znatno smanjila troškove poslovanja."

Kroz celovitu poresku reformu imali bismo smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta i omogućili poslovanje u legalnim tokovima što većeg broja preduzeća, ali i zaustavljanje pada privredne aktivnosti i industrijske proizvodnje, naveo je Bugarin.

On je izrazio očekivanje da bi ta reforma mogla da bude sprovedena do kraja godine. Kako je istakao, Ministarstvo finansija i ekonomije sada je fokusirano na obezbeđivanje sredstava za pokriće budžetskog deficita, isplatu plata i penzija, ali ni poreska reforma nije ništa manji prioritet.

Bugarin je ukazao da je, uz veliki budžetski deficit koji je posledica neumerene javne potrošnje i načina na koji se Srbija zaduživala pod nepovoiljnim uslovima u proteklom periodu, problem i ukupan javni dug od 24 milijade evra.

Smanjenje budžetskog deficita mora se nadoknaditi novim zadužvanjem pod povoljnijim uslovima ili prodajom određene državne imovine, kao i smanjenjem javne potrošnje koja je za 25 odsto veća od onoga što proizvodimo, tvrdi čelnik PKS.

Jedan od ključnih problema i izazova sa kojim je suočena nova vlada jeste, prema Bugarinu, rešenje pitanja nezaposlenosti koja raste iz godine u godinu.

On je podsetio da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 2001. bila 12,2 odsto, 2011. godine 23,7 odsto, a da je sada viša od 25 odsto i nisu nerealne prognoze da bi do kraja godine mogla da pređe i 30 procenata.

Oživljavanje privredne aktivnosti i industrijske proizvodnje, neophodnost donošenja novog Zakona o zapošljavanju, reforma školstva i obrazovanje kadrova koji su potrebni privredi, kao i socio-ekonomski dijalog vlade, poslodavaca i sindikata, neophodni su da bi se mogao zaustaviti taj negativan trend, smatra prvi čovek PKS. On je rekao da je neophodno i preispitati dosadašnje efekete mera zapošljavanja koji, kako je naveo, nisu dale pozitivne rezultate.

Osvrnuvši se na mogućnost da PKS preuzme deo nadležnosti nekih agencija i regulatornih tela koji bi bili ukinuti radi ušteda u budžetu, Bugarin je odgovorio da komora ima kapacitete i kadrove za taj posao, pri čemu ne bi opteretila budžet.

"Spremni smo da preuzmemo i taj deo odgovornosti na sebe, ali ne i da komora prihvati 10-15 agencija ili regulatornih tela sa stotinama zaposlenih, jer to finansijski nećemo moći da izdržimo. Možemo da prihvatimo ono što je afirmativno i korisno za privredu", poručio je Bugarin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: