Telekom nije ili jeste za prodaju?

Nakon informacija da je Telekom Austrija ponovo zainteresovan za Telekom Srbija, još jednom se aktuelizuje pitanje – da li to državno preduzeće treba prodavati.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

10:25

Default images

Dok se, s jedne strane, ističe da bi bilo pogrešno privatizovati „zlatnu koku”, možda i poslednju koju imamo, s druge se poručuje da državna kompanija na duži rok teško može ostati profitabilna i da će se sve teže nositi sa konkurencijom.

Mahmud Bušatlija, savetnik za investicije, izjavio je za Politiku da Telekom ni u kom slučaju ne treba prodavati. Pogotovo ne sada.

"Ništa ne treba prodavati kako bi se zakrpila rupa u budžetu koja je napravljena lošim vođenjem ekonomske politike u proteklom periodu", smatra on.

"Telekomom se veoma dobro upravljalo proteklih godina i korisno je imati uspešnu državnu kompaniju koja ima profesionalnu upravu i profit koji može da se preliva u budžet", kaže Bušatlija, dodajući da je dobro da država ima svojinu.

Nije samo problem prodati našu najveću telekomunikacionu kompaniju, dodaje Bušatlija, nego i to što bi kao i ranije moglo da se dogodi da neodgovornom politikom taj novac ponovo ode u potrošnju.

S druge strane, ekonomista Milan Kovačević smatra da Telekom treba prodati što pre.

"Glavni razlog zbog kojeg treba prodati Telekom je što ta kompanija može još bolje da posluje. Osim toga, nije ni logično da država bude regulator jedne oblasti, kao što su telekomunikacije, i da u istoj toj oblasti ima svoju kompaniju, koja je i najveća na tržištu, objašnjava Kovačević, dodajući da se Telekomom ipak dobro upravljalo u proteklom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: