Prodaja imovine rešenje za Srbiju?

Mere Vlade za smanjenje budžetskog deficita još su u fazi najava, a neki put ka izlasku iz krize vide u prodaji državne imovine koja se ne koristi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.08.2012.

19:09

Default images

Iz Privredne komore Srbije spremaju se da sledećeg meseca Vladi predlože načine za borbu sa krizom, a prodaja imovine bi mogla da bude jedan od načina.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potvrdio je nedavno da se razmatra ta mogućnost. Zadatak nije lak, jer je za popunjavanje rupa u budžetu potrebno više od dve milijarde dinara.

Najavljene mere Vlade, kao što je povećanje poreza i akciza, kaže ekonomista Miroslav Zdravković - imaće mnogo više efekta naredne godine.

"Mere moraju da budu nepopularne, mora da se smanji potrošnja, s time što mora da se vodi računa o standardu građana. One mogu da utiču pod pretpostavkom da se potrošni deo reguliše, da se, recimo deficit smanji na nekih 60-70 milijardi dinara u idućoj godini, što bi značilo a smo nakon 4 godine izašli iz prekomerne potrošnje države", kaže Zdravković.

I dok se država bori da nadoknadi ono što nema, veliki deo onoga što ima - praktično ne koristi. To su najvećim delom vojni objekti koji se više ne koriste, ali i obradivo zemljište na kome nema ratara i vile na ekskluzivnim lokacijama.

Država poseduje blizu 700 hiljada objekata u svom vlasništvu, 100 hiljada stanova, a tu spisku nije kraj - država poseduje skoro milion hektara obradivih površina, i istu toliku površinu pod šumama, kao i pola miliona hektara građevinskog zemljišta.

Konkretan predlog da se državna imovina koja nije u funkciji proda ili iznajmi na adresu Vlade uskoro stiže iz Privredne komore Srbije. Prema rečima Gorana Rodića, ukoliko Vlada prihvati taj predlog novca bi bilo dovoljno da država ne mora da se zadužuje.

"Naše zanimanje još pre tri godine kada smo mi dogovarali koji su to potencijali koji bi mogli da se bace u funkciju privrede i države bila je cifra je oko 20 milijardi evra, ono što je realno da se stavi od 184 milijarde koje su popisane i gde postoji struktura imovine u Direkciji za imovinu Vlade Srbije", kaže on.

A tek što Vlada završi sa rebalansom budžeta za ovu, čeka je usvajanje budžeta za narednu godinu. Očekivanja ministra finansija su da deficit 2013. godine bu de smanjen za oko 100 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: