Šta najviše uvozimo a šta izvozimo?

Glavni izvozni spoljnotrgovinski partneri Srbije u prvoj polovinu 2012. bili su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Rumunija, Rusija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.08.2012.

15:20

Default images

U te države smo izvezli više 2,5 milijardi dolara. i u te države smo izvezli više 2,5 milijardi dolara. U izvozu dominiraju žitarice i poljoprivredni proizvodi, električne mašine i aparati, obojeni metali i proizvodi od metala, gvoždje i čelik i zajedno čine više od trećine domaćeg izvoza (31,3 odsto).

Od početka janura do kraja juna tekuće godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najviše smo uvozili iz Rusije, Nemačke, Italije, Kine i Madjarske ukupno nešto više od četiri milijarde dolara.

Najviše smo uvozili energente - naftu, naftne derivate i prirodni gas, vozila, električne mašine i aparate, medicinske i farmaceutske proizvode. Svi oni čine blizu trećine srpskog uvoza, tačnije 29 odsto.

Posmatrano pojedinačno u Nemačku smo izvezli 651,8 miliona dolara, u BiH 520,3 miliona, Italiju 509 miliona, Rumuniju 502,9 miliona i Rusiju 375,7 miliona dolara.

Iz Rusije smo uvezli 1,12 milijarde dolara, Nemačke nešto više od milijardu, Italije 872,4 miliona dolara, Kina 676,4 miliona i Madjarska 455,2 miliona dolara. Spoljnotrgovinska robna razmena u prvom polugodju bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.
Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene, a naš drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner jesu zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 616,2 miliona dolara.

Taj suficit je uglavnom rezultat izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda, gvoždja i čelika. Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Crnom Gorom, BiH i Makedonijom. Od ostalih zemalja, u prvoj polovini godine, ističe se i suficit sa Rumunijom i Slovačkom. Najveći deficit je sa Rusijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa koji čine oko 70 procenata srpskog uvoza iz te države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: