Bugarin: Država da pomogne setvu

Poljoprivrednici u Srbiji će pretrpeti velike štete od suše i zbog toga bi država trebalo da pomogne da obave setvu, izjavio je Đorđe Bugarin.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 11.08.2012.

11:52

Default images

Sekretar Udruženja poljoprivrede u Vojvodini istakao je da će posledice suše dovesti u još težu situaciju ionako finansijski iscrpljene poljoprivrednike.

Mnogi poljoprivrednici koji su uzimali kratkoročne ili kredite za nabavku mehanizacije sada neće moći da vraćaju taj novac, kaže Bugarin i naglašava da bi im zamrzavanje kreditnih obaveza za ovu godini dobro došlo.

Prema njegovom mišljenju, tako iscrpljena poljoprivreda i poljoprivrednici opet će biti suočeni sa problemom kako uložiti novac u novu setvu, pa bi država morala da im maksimalno pomogne obezbeđujući regresirano seme i mineralno djubrivo, kao i bezakcizno gorivo.

Tako bi se s dosta manjim troškovima obavila setva ozime pšenice i obezbedili uslovi za blagovremeno obavljanje jesenjeg oranja i pripremu
zemljišta za prolećnu setvu, napomenuo je Bugarin.

Napominjući da je agrarni budžet Srbije veoma mali da bi bile ostvarene neophodne intervencije u ovoj teškoj situaciji, on je izrazio uverenost da će Vlada Srbije predložiti korekciju tog dela u rebalansu budžeta kako bi se koliko toliko pomoglo poljoprivrednicima.

Bugarin smatra da će ceh od ove suše platiti i potrošači, jer će neminovno povećanje cena stočne hrane prouzrokovati i poskupljenje mesa i mleka i napominje da bi intervencijama iz robnih rezervi trebalo ispeglati rast cena hrane.

Vlada će, očekuje Bugarin, verovatno nastojati da omogući bescarinski uvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda, ne bi li se i tako obuzdale cene domaćih poljoprivrednih proizvoda, odnosno da potrošači ne plate visoku cenu ove suše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: