Dobro za potrošače, loše za EPS

Bilo bi dobro da Ministarstvo energetike ponovo na dva sata tokom dana uvede jeftinu tarifu struje, kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 11.08.2012.

11:03

Default images

Prema njegovim rečima, to bi pružilo pomoć najugroženijima koji ne mogu da plaćaju skupu struju.

Bogosavljević kaže da uvođenje jeftine tarife i u toku dana neće uticati na pogoršanje položaja Elektroprivrede Srbije, a svi potrošači će od toga imati koristi.

"Teza o socijalnoj ceni struje i plan da se napravi razlika između cene struje za bogate i za socijalno ugrožene su neodrživi. Cena struje mora biti jedinstvena jer u suprotnom neće biti u skladu sa Ustavom, Zakonom o zaštiti potrošača i drugim zakonima. Najsiromašnijim građanima bi trebalo omogućiti besplatno korišćenje minimalne količine električne energije što, na primer, obuhvata potrošnju tri sijalice, frižidera i televizora", smatra Bogosavljević.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je izmene tarifnog sistema i navela da će one biti saopštene javnosti početkom septembra.

Milan Mirosavljević, direktor Sektora za odnose sa javnošću EPS-a naglašava da je izmena tarifnog sistema u nadležnosti Agencije za energetiku Srbije.

"Predlog Pokreta za zaštitu potrošača je vezan za izmene tarifnog sistema i o tome odluku treba da donese Agencija za energetiku. Mi smo pak dužni da sprovodimo odredbe iz tarifnog sistema. Sa druge strane u slučaju da se donese odluka da se i tokom dana uvede jeftina tarifa to bi svakako stvorilo manjak prihoda EPS-a. Naime čim proizvod prodajete jeftinije sasvim je izvesno i da će zarada biti umanjena", rekao je on za Danas. Ljubo Maćić, predsednik Saveta Agencije za energetiku, kaže da u tu instituciju dosad nije stigao predlog da se jeftina tarifa uvede i tokom dana.

"Ako i kada od neke strane dobijemo predlog da se jeftina tarifa u toku dana inkorporira u izmene tarifnog sistema mi ćemo taj predlog razmotriti. U ovom trenutku izuzev toga ne mogu ništa da kažem na tu temu jer je rad na izmenama tarifnog sistema u toku. Očekujem da će posao biti završen početkom idućeg meseca. Tada ćemo izaći u javnost sa kompletnim podacima i obrazloženjima zašto smatramo da je nešto prihvatljivo, a nešto nije" , objašnjava Maćić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: