Livnica Požega - prva u Evropi

Livnica Požega postala je prva fabrika u Evropi u kojoj će se proizvoditi liveni i kočioni umeci za železnički saobraćaj od kompozitnih materijala.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.08.2012.

15:36

Default images

Reč je o investiciji od 3 miliona evra, kojom su se povezali većinski vlasnik livnice Farmakom MB i nemački Bremskerl, a zahvaljujući čemu je otvoreno 50 novih radnih mesta.

Uručivanjem Gost R sertifikata od strane Moskovskog instituta za kvalitet, Livnica Požega, koja je deo Koncerna Farmakom MB Šabac, moći će ubuduće da osim tržišta evrope i regiona izvozi i u Rusiju.

Prvi čovek šabačkog Koncerna Miroslav Bogićević kaže da će zahvaljujući tome zajednički projekat sa Nemačkim Bremskerlom biti dobar signal za privlačenje stranih investitora u Srbiju.

"Od kako je Farmakom prisutan, niko iz Farmakoma nije otišao. Znači, mi smo i u ovo teško vreme primali, zapošljavali ljude, jer smo shvatili da neko u Srbiji mora i da zapošljava. To smo radili i mislim da jedna takva politika dovodi do povećanja proizvodnje i sve fabrike rade sa 100 % kapaciteta", kaže Bogićević.

Generalni direktor i suvlasnik Bremskerla Rajnhard Gramatke kaže da je saradnja sa Livnicom iz Požega zgoditak i da je to samo početak dugogodišnje saradnje sa zemljom u razvoju. "Naš cilj je da dopunimo ovu samu proizvodnju, da osim železnice pokrijemo i potrebe industrije i teškog transporta, a to će nam sigurno uzeti 10 - 20 narednih godina", kaže Gramatke.

Direktor Livnice Požega Nikola Šojić kaže da je otvaranjem pogona za proizvodnju kočionih umetaka od kompozitnih materijala zaposleno 50 novih radnika.

"Fabrika koja sa Nemcima ima osnovnu sirovinu, ima njihovu licencu, ima rusko tržište je unapred osuđena na veliki uspeh. Sa druge strane, naš drugi vlasnik Železnica Srbije, koju moram i ovoga puta da spomenem je uvek bila i sada nam je od velike pomoći u svemu tome, po pitanju nastupa na tom tržištu, po pitanju njihovih inženjera i saradnje sa drugim železnicama", rekao je Šojić.

Zahvaljujući novog pogonu Livnica Požega od Nove godine trebalo bi da ima godišnju realizaciju od 4 miliona evra, jer će se u izvoz plasirati preko 90 procenata proizvedenih kočionih umetaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: