Banke su dužne da obaveste o minusu

Građani su se neprijatno iznenadili jer zbog isteka ili promene dozvoljenog minusa nisu mogli da podignu novac sa tekućeg računa.

Srbija

Izvor: 24sata

Petak, 10.08.2012.

11:16

Default images

Neke od banaka o isteku pozajmice nisu ih obavestile, iako im zakon i praksa nalažu da to čine.

"Nisam mogao da podignem platu, jer mi je istekao dozvoljeni minus. Banka me, osim onog što mi piše u ugovoru, nije obavestila o datumu isteka pozajmice" , kaže V.P.

Sličan slučaj imala je i M. K. (30) kojoj je banka ukinula beskamatno prekoračenje po tekućem računu zbog ulaska u nedozvoljeni minus, bez prethodnog obaveštenja.

U Narodnoj banci Srbije kažu da su od decembra 2011, po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banke dužne da klijente obaveštavaju o svim promenama na njihovim tekućima računima, uključujući i pozajmice.

Bankari kažu da je pravilo da se klijenti o datumu isteka dozvoljenog minusa pismeno obaveštavaju.

"U slučaju da klijent nije došao u banku i produžio dozvoljeno prekoračenje, Banca Inteza SMS porukom obaveštava klijenta o prestanku mogućnosti korišćenja ovog kreditnog proizvoda", kažu u toj banci. Narodna banka Srbije savetuje da:

Dozvoljeni minus po tekućem računu koristite samo u krajnjoj nuždi.

Upoznajte se sa svim uslovima i troškovima korišćenja dozvoljenog minusa.

Nastojte da tu pozajmicu koristite što kraći vremenski period.

Ako je koristite duže vreme, raspitajte se u banci koji bi drugi finansijski proizvod (gotovinski kredit, platna kartica i sl.) za vas bio povoljniji od dozvoljenog minusa.

Klijent ima pravo da uloži pisani prigovor banci ako smatra da se banka ne pridržava zakona, opštih uslova poslovanja, dobre poslovne prakse ili obaveze iz ugovora.

Ako nije zadovoljan odgovorom, ili mu banka ne odgovori u roku od 30 dana, može pismeno da obavesti Narodnu banku o svom prigovoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: