Stočni fond nam se vraća u 19. vek

Već je svima poznato da se u Srbiji sve više smanjuju setvene površine, kao i prosečni prinosi po hektaru, i da će porasti cene poljoprivrednih proizvoda.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.08.2012.

10:37

Default images

Međutim, ni to nije ono najgore, zato što se najveći problemi nalaze u domaćem stočarstvu, kažu ekonomisti.

Stočarska proizvodnja čini tek nešto manje od 30% ukupne poljoprivredne proizvodnje u zemlji, a po izjavama stručnjaka iz te oblasti, bez razvijenog stočarstva ne može biti napretka.

Stoga srpska poljoprivreda, orijentisana pre svega na ratarstvo i povrtarstvo, stoji na mestu ili bolje rečeno, konstantno nazaduje.

Broj krava i steonih junica za poslednjih 10 godina smanjen za oko 250.000 grla, a krmača za blizu 400.000 grla.Ukupan broj grla stoke u Srbiji u odnosu na raspoložive obradive površine je tri puta manji nego u Evropskoj uniji.

Broj goveda u zemlji je toliko opao da ih sada ima manje od milion, a to se već ocenjuje kao - vrlo kritičan broj. Naime, broj stoke je danas upola manji nego što je bio pre samo dve decenije, zato što se stočni fond u Srbiji u tom periodu svake godine smanjivao velikom brzinom, i to između 2 i 3%.

Ti podaci znače da se Srbija po broju grla vratila na početak 20. veka, a takve tendencije se nastavljaju i dalje.

Kao glavne razloge takvog tragičnog stanja u stočarstvu, obično se pominju: sve manja kupovna moć građana, smanjena sredstva u državnom budžetu, kao i neadekvatan sistem subvencionisanja. Ako se tu nešto ne promeni, upozoravaju poznavaoci prilika, moraćemo da uvozimo meso za ishranu sopstvenog stanovništva. Širom zemlje stoji prazno oko 40.000 staja za tov goveda. Koliko je teška situacija u toj oblasti, najbolje pokazuje činjenica da za desetak godina, koliko Srbija ima dozvole za preferencijalni izvoz od 10.000 tona mesa u Evropsku uniju, iskorišćeno je jedva 10 posto.

A s obzirom da se stočni fond u Srbiji sve više smanjuje, utoliko je i proizvodnja mleka svake godine sve manja. To povećava troškove proizvodnje, i na kraju dovodi to toga da mlekare osetno povećavaju svoje cene.

Zato nije teško pretpostaviti šta će se desiti 2014. godine, kada nestanu tržišne barijere, to jest kada ne bude izvoznih subvencija, niti uvoznih tarifa. Tada će naše tržište da se suoči sa jakom konkurencijom, a evropski giganti će ući na otvoreno domaće tržište, što će za rezultat imati gašenje neuspešnih farmi i mlekara.

A dok se ne realizuju programi oporavka stočarstva, kojeg trenutno nema ni na vidiku, i svakom običnom poljoprivredniku biće dovoljno makar da površno baci pogled na zvanične statističke podatke, pa da utvrdi da se vreme očigledno vraća unazad, zato što se domaće stočarstvo sada nalazi na istom nivou kao i u vreme Kraljevine Srbije.

A s obzirom da se taj trend nastavlja, uskoro bi se mogli, u statističkom smislu, vratiti i u 19. vek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: