"Od oktobra četiri veća poreza"

Od 1. oktobra četiri poreza u Srbiji biće povećana, najavila je u intervjuu za NIN-a Milica Bisić, savetnica za poreski sistem u Ministarstvu finansija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2012.

15:32

Default images

"Gledaćemo da što manje podignemo poreze, ali je to neophodno da bismo smanjili ogroman deficit. PDV će verovatno biti povećan na 20 odsto, s tim što bi niža stopa ostala osam odsto. Porez na dobit će biti povećan sa 10 na 15 odsto “, rekla je Bisićeva.

Ona je dodala da će biti povećane i akcize i izmenjen porez na dohodak građana, tako da daje više prihoda, ali o detaljima ovih povećanja nije mogla da govori, jer se, kako je istakla, još rade kalkulacije.

Kao razlog za podizanje poreza, Bisićeva je navela nasleđenu ispražnjenu kasu toliko da će deficit na kraju godine biti za 50-100 milijardi veći planiranog.

"Verujem da su projekcije Fiskalnog saveta o tome da će deficit na kraju godine biti umesto 152 oko 207 milijardi dinara bliske realnom stanju“, istakla je Bisićeva, napominjući da su neke stavke budžeta potpuno potrošene u prvoj polovini godine.

Prema njenim rečima, rebalans budžeta za ovu godinu se priprema tokom avgusta da bi bio usvojen u Skupštini u septembru, a Misija MMF-a je već pozvana da dođe u Srbiju krajem meseca.

Tvrdi da nije realno očekivati da se nastavi aranžman koji je prekinut u februaru, kao ni da rebalans budžeta za ovu godinu bude usvojen uz aranžman sa MMF-om. "Ovoliki nasleđeni deficit se ne može dovesti za tri meseca u red niti može da se vrati u ranije dogovarani okvir od 4, 25 odsto BDP-a“,istakla je Bisićeva, dodajući da Srbiji treba potpuno nov aranžman sa ovom međunarodnom institucijom, koji će biti moguć tek sa novim budžetom za 2013, dakle krajem godine.

Kao mere fiskalne konsolidacije, uz povećanje poreza, ona je navela i uvođenje sopstvenih prihoda agencija i fondova u budžet, tako da oni ubuduće budu evidentirani, a njihova potrošnja proverljiva, za šta će biti neophodna izmena Zakona o budžetskom sistemu.

"Trenutno je situacija takva da je u prvih šest meseci potrošeno i 20-tak milijardi sopstvenih prihoda agencija, fondova i državnih organa, pretpostavljam na njihove plate i aktivnosti, jer te stavke ne idu kroz budžet“, istakla je savetnica u Ministarstvu finansija.

Najavila je i uvođenje platnih razreda za sve državne službenike, uključujući i zaposlene u agencijama i fondovima, koji sada imaju 20-30 odsto veće plate od ostalih, čime će se postići ujednačavanje zarada, ali i uštede.

"I naravno, potrebno je na neki način ograničiti rast plata i penzija, za šta je potreban socijalni dogovor sa sindikatima kako bi te mere bile sprovodive. Bez ograničavanja ili zaustavljanja rasta zarada nema fiskalne ravnoteže“, rekla je Bisićeva, napominjući da se nada da će sve zainteresovane strane shvatiti težinu situacije, što bi omogućilo da se već u septembru promene odredbe Zakona o budžetskom sistemu tako da se ograniči rast zarada.

Osvrćući se na izmene Zakona o NBS i promenu guvernera, ona je istakla da je to „žalosno, ali nije novina“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: