SB: Smena u NBS negativan signal

U izmenama Zakona o NBS postoje elementi koji izazivaju zabrinutost da centralna banka neće moći da radi "razumno nezavisno", ocenili su u Svetskoj banci (SB).

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 03.08.2012.

11:35

Default images

U stavu o predloženim izmenama, koji je SB iznela na zahtev NBS i dostavila iz Vašingtona, pominjući da nije imala vremena za temeljniju analizu, globalni kreditor posebno ukazuje na amandmane na neke članove koji zahtevaju podrobnije razmatranje.

SB tako ukazuje na izmene kojima kojima se predviđa formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija koja bi, kako se ocenjuje, bila relativno moćno telo čiji mandat nije potpuno jasan. U stavu SB o izmenama Zakona o NBS, koji je potpisala regionalni koordinator SB za Jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju Džejn Armitidž (Jane Armitage), ukazuje se i na amandmane na član 21 kojima je predviđeno da viceguvernere bira Skupština a ne Savet NBS.

Ukoliko ti amandmani budu usvojeni, guvernera, viceguvernere i Savet biraće parlament, što znači potpunu kontrolu sastava uprave NBS od strane Skupštine Srbije, ukazuju iz SB. U SB su izdvojili i amandman na član 18 kojim se omogućava kupovina vladinih hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu.

To će, ako se amandman usvoji, a s obzirom da, kako navodi SB, u Srbiji ne funkcioniše sekundarno tržište vladinog duga, omogućiti NBS da finansira vladin deficit. Posledice toga bile bi mnogobrojne, upozoravaju iz SB. Zabrinutost je SB pokazala i povodom amandmana na član 26 kojim je predviđena smena cele uprave NBS u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu izmenjenog zakona.

"U vreme ozbiljnih i sve većih ekonomskih pritisaka, smena cele uprave NBS poslala bi tržištima veoma jasne i negativne signale", ocenila je SB.

SB je zaključila da su predloženi amandmani daleko od najbolje međunarodne prakse i da, ako budu usvojeni, mogu da potkopaju kredibilitet NBS kao nezavisne institucije. To bi pak poslalo loš signal tržištima i medjunarodnim partnerima Srbije.

U stavu SB o izmenama Zakona o NBS navodi se da bi SB podrobnije razmotrila izmene da nije reč o hitnom usvajanju i dodaje da je ta institucija prethodnih godina više puta bila u prilici da se sa NBS angažuje oko niza tehničkih pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: