Šta će sada raditi NBS?

Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta kaže da je jasno da je vlast rešena da javnu potrošnju finansira hartijama i zaduživanjem NBS da ih otkupi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.08.2012.

10:12

Default images

On smatra da se takva namera političke elite jasno vidi iz predloga Izmena Zakona o NBS. Janković smatra da se u međunarodnoj zajednici javlja strah zbog takvih namera.

Videli ste reakcije i Svetske banke i MMF-a i EU. Prosto, opet se javlja jedan strah zbog namere da se na taj način nadomeste sredstva koja se na drugoj strani ne mogu naći. Nadomeštavanje tih sredstava putem PDV-a i drugih zaduživanja građana bilo bi vrlo vidljivije za same građane i mislim da se vlada odlučila na jednostavniji korak“, kaže Janković. Na pitanje kako komentariše najavu ministra finansija Mlađana Dinkića da će porez na dobit preduzeća biti povećan sa 10 na 15 odsto i da će i banke ući u takav sistem oporezivanja Janković kaže da će od toga najveću štetu imati građani i privreda koja će imati skuplje kredite, koji su i sada skupi.

On navodi da sigurno banke neće od svojih profita odvajati porez na dobit, nego će kroz različite kamatne i parakamatne stope nametati građanima dodatna zaduženja.

"U krajnjoj liniji, građani i privreda će sigurno platiti svaku cenu pogrešnih ekonomskih poteza", navodi Janković. On takođe smatra da će posledicu činjenice da novca za plate i penzije ima samo za avgust, najviše osetiti građani.

Ono što Mlađan Dinkić najavljuje za Srbiju je vrlo teško. Srbija je dužna zemlja koja je potpuno budžetski prazna i iz takve pozicije je veoma teško povoljno se zadužiti. Ono što svaka vlada od 2000. pa na ovamo radi, jeste da se zadužuje pod bilo kojim uslovima. Zaista mislim da vlada treba mnogo više da poradi na kresanju svoje potrošnje. Iz sredstava putem kojih se zadužuje vlada mora da finansira neke investicije jer jedino u takvim okolnostima zaduživanje ima smisla – ako vi finansirate nešto što će vam doneti više nego što ćete platiti kamatu. U protivnom, ako se zadužujete za potrošnju, vi ste u još većoj dubiozi. Pošto je Srbija u takvoj poziciji da ne može doći do novog zaduživanja, onda možete misliti šta će sačekati sledeću vladu i sledeću generaciju građana“, navodi naš sagovornik.

Na najavu ministra Dinkića da će ukinuti Zakon o deviznom poslovanju Janković gleda pozitivno.

“Mislim da je to trebalo uraditi i ranije zbog toga što će ljudi koji žele da iznesu novac naći način da to urade, samo što će to biti skuplje i posrednici će imati koristi od toga. Mislim da je to potpuno neophodno i da treba liberalizovati i unošenje i iznošenje novca, naravno kontrolisati ga, ali ne postavljati nikakve barijere. Ukoliko je taj novac regularno zarađen, ne vidim zašto bi država Srbija nekoga sprečavala da unese ili iznese novac“, kaže Janković.

Inače, Dejan Šoškić je juče podneo ostavku u toku rasprave u Skupštini o predlogu Izmena zakona o NBS. U ponedeljak se očakuje izbor novog guvernera. Na mesto novog guvernera bi, po spekulacijama u medijima, trebalo da bude izabrana funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković.

Prve reakcije iz Brisela i Svetske banke na ostavku guvernera i izmenu Zakona o NBS nisu pozitivne. Evropska komisija saopštava da veoma pažljivo prati razvoj događjaja u vezi sa Narodnom bankom i da je duboko zabrinuto zbog onoga što vidi. U Svetskoj banci smatraju da su smene na čelu NBS negativan signal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: