Dinkić: Najveći deficit u istoriji

Budžetski deficit Srbije je sada jedan od najvećih u istoriji zemlje i iznosi oko 2,2 milijarde evra, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2012.

12:08

Default images

On je ukazao da je situacija sa budžetom mnogo gora nego što je očekivao i da je deficit premašio dve milijarde evra, ako se uključi i novac od 170 miliona evra, koji je "upumpan" u tri državne banke.

Dinkić je, na sastanku sa zanatlijama, rekao da je njegov cilj, imajuću u vidu sadašnju tešku finansijsku situaciju, da se obezbedi elementarno funkcionisanja države i najavio do kraja septembra donošenje programa fiskalne konsolidacije.

Ministar je kazao da popunjavanje postojećeg deficita u budžetu neće biti lako i da se taj posao ne može obaviti preko noći, ali je najavio da ima jasan plan kako da to učini.

Prema rečima Dinkića, biće mu potrebno mesec dana da utvrdi šta je tačno urađeno sa budžetom i da li ima još nekog manjka. On je naveo da je kompanija "Srbijagas" u velikom manjku, zbog razlike u ceni gasa. Zbog toga je za četiri godine nakupljen minus od milijardu evra, koji će postati javni dug države.

"Postojeći program sa MMF-om mršav, neophodan novi"

Dinkić izjavio je da je Srbiji potreban novi program sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji će biti u interesu Srbije.

"Predstavnici MMF su rekli da je postojeći program 'mršav' i da treba napraviti novi", kazao je Dinkić u Palati Srbije u Novom Beogradu.

On je kazao da program koji Srbija ima sa MMF nije "ni zaživeo" jer je prethodna vlada prekršila dogovor i nije u skladu sa aranžmanom napravila Zakon o budžetu za 2012. godinu.

Srbiji je potreban program koji je funkcionalan, a ne samo na papiru, ocenio je Dinkić i najavio da će novi aranžman sa MMF biti napravljen u razgovorima sa Misijom fonda kojoj je upućen zvaničan poziv za dolzak u Srbiju.

Aranžman sa MMF od 1,1 milijardu evra zamrznut je februara pošto je premašen dogovoreni budžetski deficit Srbije.

Traži se novac za septembarske plate i penzije

Ministar finansija izjavio je da je dobio potvrdu od direktorke državnog trezora da samo još u avgustu ima novca za isplatu plata i penzija.

Dinkić je dodao da treba da se preduzmu još neki koraci da bi se obezbedio novac za septembarske plate i penzije. "Sada radimo na tome da obezbedimo penzije za septembar, toliko je teška situacija"rekao je Dinkić novinarima u Palati Srbije.

On je izrazio uverenje da će u kratkom roku uspeti da napravi plan fiskalne konsolidacije i sredi stanje u budžetskoj kasi.

Ministar je naveo da je njegov plan restrukturiranje našeg duga do kraja godine, tako što bi se vratio dug sa visokim kamatnim stopama, a da ako već moramo da se zadužimo to bude pod povoljnijim uslovima.

"Drugim rečima da se prebacimo na zaduživanje od bilateralnih institucija umesto na domaćem tržištu kapitala, gde je kamatna stopa visoka i kreće se od 14 do 15 procenata", dodao je Dinkić.

On je podsetio da se država do sada zaduživala emisijom trezorskih zapisa, ali da je do sada prodavano 20 odsto emisije, ali se situacija popravila u odnosu na pre mesec dana, te je sada stepen uspešnosti prodaje zapisa viši od 60 procenata.

Biće ukidanja agancija, ali ne otpuštanja

Dinkić najvio j ukidanje agencija u svim ministrastvima, ali ne i otpuštanje radnika dok traje kriza.

Spisak je podugačak, ne možemo sada da licitiramo, ukidanje će uslediti kao rezultat procene svrsishodnosti daljeg postojanja agencija i parafiskalnih nameta i taksi koje su one naplaćivale, rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, ukidanja će biti u svim segmentima počev od ministarstva finansija i privrede, na čijem je čelu, do ekologije i poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: