Železnicama treba kredit, bilo koji

Srbija po kvalitetu železničke infrastrukture, zauzima neslavno 110. mesto na listi od 132 zemlje, Da bi se to stanje popravilo Železnicama je neophodan kredit.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Četvrtak, 02.08.2012.

10:29

Default images

Da li će taj kredit biti ruski ilii onaj od Svetske banke, to je već svejedno, kažu analitičari.

Prosečna brzina kojom kompozicije saobraćaju srpskim prugama ne dostiže ni 45 kilometara na sat.Da bi se to stanje popravilo, osim izgradnje dvokolosečnih pruga, neophodni su i novi vozovi.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će se s Ruskom Federacijom razgovarati o tome da se deo kredita od 800 miliona dolara koji je namenjen za srpsku železnicu konvertuje u budžetsku podršku.

Iako je s delegacijom Svetske banke upravo dogovoren kredit od 400 miliona dolara za budžet, postoji bojazan da bi država mogla posegnuti i za novcima iz ruskog kredita namenjenog železnici.

Nakon što su Železnice Srbije od prvobitno odobrene milijarde dolara već ostale bez 200 miliona koji su još ranije preusmereni u budžet, daljim smanjivanjem odobrene sume novca dovela bi se u pitanje modernizacija pruga u Srbiji, posebno na saobraćajnom Koridoru 10 koji je ostao u senci putnog transevropskog pravca. Privredna komora Srbije procenjuje da je našoj zemlji je potrebno oko 30 milijardi evra za investicije u infrastrukturu, pre svega u železnicu.

Zbog loše pruge Kikinda–Zrenjanin–Pančevo–Beograd mnoge firme robu prevoze alternativnim i dužim putem preko Sente i Subotice. Loše smo povezani i sa susedima, tako da se, na primer, od Subotice do Segedina prugom dugom 40 kilometara vozi čak dva sata.

Da bi se samo na Koridoru 10 i barskoj pruzi kroz Srbiju ukinule sve lagane deonice, trebalo bi oko 350 miliona evra i pet godina za radove. U železnicu se godinama nije ulagalo dovoljno, tako da je u protekle tri decenije godišnje remontovano samo 36 kilometara pruga, umesto 190, koliko je bilo potrebno.

U poslednjoj deceniji, od 2002, prosečno je godišnje u železničku infrastrukturu ulagano samo 16,5 miliona evra, uglavnom iz kredita, dok je, na primer, Hrvatska u istom periodu godišnje ulagala čak šest puta više, 113 miliona evra. Zato lagane vožnje kod nas ne treba da čude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: