Zbog države kupci ne mogu u stanove

U državnoj kasi nema novca za isplatu svih odobrenih subvencionisanih stambenih kredita. Kupci ne mogu u stanove, a investitori su ostali bez sredstava za rad.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.08.2012.

10:45

Default images

Krediti su se prvobitno uklopili u kvotu od 1,7 milijardi dinara, koliko je predviđeno budžetom za ovu godinu.

Uprava za trezor ozbiljno kasni sa uplatama, kupci ne mogu u stanove pošto nisu u celosti izmirili obaveze, a prodavcima su zbog upisanih hipoteka u korist banaka i Republike Srbije "vezane ruke" i ne mogu da raskinu kupoprodajne ugovore.

Ipak, izgleda da najviše iritira to što nadležni nemaju preciznu informaciju kada će subvencije da legnu na račune. Od trenutka kada se potpiše predugovor i kupac isplati prodavcu kaparu od pet odsto pa do realizacije kredita, u zavisnosti od ažurnosti banaka, prolazilo je od 60 do 150 dana.

Investitori su do sada bili strpljivi, jer se u praksi pokazalo da se državni novac po odobrenju Nacionalne korporacije za osiguranje kredita u veoma kratkom roku slivao na račune kupaca kvadrata.

Međutim, sada novca nema, a dok iz Trezora ne stigne državni deo zajma, ni banka ne može klijentu da isplati odobreni kredit.

Osim prodavaca u panici su i kupci kvadrata. Plaše se da ne izgube kaparu, a svako odlaganje useljenja odnosi im mesečno po minimum 200 evra za kiriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: