Poskupljuje osiguranje vozila?

Obavezno osiguranje motornih vozila moglo bi da poskupi, saznaju Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

10:22

Default images

Konačnu odluku doneće Narodna banka Srbije, koja bi morala da odobri zahtev osiguravajućih kuća za više cene.

Iako i sada cena ove polise može slobodno da ide gore, retko koja osiguravajuća kuća se na to odlučuje, pošto bi, u velikoj konkurenciji, izgubila klijente.

A, kada NBS odobri minimalnu cenu polise na većem nivou, ponuda svih osiguravajućih kuća automatski mora da poskupi.

O poskupljenju se, doduše još uvek nezvanično, govori pred šalterima raznih agencija koje se bave ovim poslovima.

Potvrdu iz Udruženja osiguravača i Narodne banke Srbije, koja ove zahteve odobrava, još nije dobijena. Izvesno je, međutim, da su se osiguravači dogovorili da zahtevaju povećanje.

Minimalna cena polise poslednji put je menjana 2008. godine i kreće se u rasponu od 5.328 do 15.629 dinara, već u zavisnosti od snage motora određenog vozila koje se osigurava.

Cena ovog osiguranja obavezno mora da pokrije štete koje se dogode. U 2010. godini, šteta je u proseku učestvovala 75 odsto u ukupnoj premiji, tako da razloga za više cene nije bilo.

S druge strane, osiguravačima u prilog ide činjenica da je poslednje poskupljenje bilo pre četiri godine, kada je evro vredeo svega 76 dinara, dok danas vredi 118 dinara.

Osiguravači navode da je broj saobraćajnih šteta u porastu, a naknade za štete sve veće, rezervni delovi iz uvoza, pa im cena zavisi od kursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: