Dinkić: Od SB 400 miliona dolara

Srbija bi mogla da da računa na 400 miliona dolara direktne budžetske podrške od Svetske banke pod izuzetno povoljnim uslovima, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

14:55

Default images

"Reč je o zajmovima sa rokom otplate od 18 godina i periodom počeka od pet do sedam godina, sa kamatnom stopom tek nešto više od jedan odsto, što predstavlja ubedljivo najpovoljnije uslove na svetskom tržištu", rekao je Dinkić, a saopštilo je Ministasrstvo privrede i finansija.

Kako se navodi, dinamika odobravanja zajmova zavisiće od tempa sprovodjenja predloženih reformi i dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Dinkić je naveo da se drugi paket zajmova odnosi se na investicione projekte namenjene unapređenju poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, zdravstva i slično.

On je ocenio da je zadovoljan sastankom, na kojem su razgovarali o merama za uvođenje reda u finansijskom sektoru i javnim finansijama u celini.

"Svetska banka je izrazila spremnost da nastavi da pruža podršku Srbiji. To je veoma važno kako bi se što brže prevazišla katastrofalna situacija u kojoj se budžet trenutno nalazi", izjavio je Dinkić.

Delegaciju Svetske banke, koja se sastala sa ministrom Dinkićem predvodili su koordinatorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž, i šef kancelarije SB u Srbiji. Lu Brefor.

Na sastanku je zaključeno da će se nastaviti sa realizacijom projekata koji su započeti u Srbiji uz podršku Svetske banke, a ima mogućosti i spremnosti za pokretanje novih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: