Nova Vlada rešava slučaj Agrobanke?

Akcionari Agrobanke iz EU, očekuju od nove Vlade Srbije ispunjavanje zahteva za povrat imovine u što kraćem roku, piše u saopštenju zastupnika stranih ulagača.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

14:31

Default images

"Kako je već utvrđeno, imovina je oduzeta nelegalnim i nelogičnim postupcima od strane Narodne banke Srbije i Republike Srbije, kao najvećeg pojedinačnog akcionara banke, i upravo zbog toga akcionari očekuju snažan angažman nove Vlade kako bi se što pre rešila situacija koja utiče na celokupan finansijski sistem Srbije", piše u saopštenju.

"Akcionari su u kapital banke uložili putem tri velike dokapitalizacije, sa ukupnim efektom oko 130 miliona evra, i na taj način, petostrukim povećanjem kapitala, banku učinili solventnom".

"Poslednja dokapitalizacija Agrobanke smatra se praktično poslednjom dokapitalizacijom na srpskom tržištu kapitala , što je samo po sebi vrlo značajno".

Na dokapitalizaciju akcionari su odlučili poznavajući Sporazum o zaštiti stranih ulaganja, koji predstavlja pravni okvir za sva investiranja na tržište Srbije. Potpisnik i garant Sporazuma je upravo država, tako da akcionari nisu imali razloga sumnjati u njegovo poštivanje.

"Međutim, događaji koji su usledili pokazali su upravo suprotno te je nizom postupaka NBS stvorio uslove za oduzimanja imovine akcionarima iz EU, prethodno obezvređujući njihovu imovinu oduzimanjem dozvole za rad banci i na kraju njen stečaj, što je argumentovano dokazano više puta".

Prema rečima stranih akcionara, zbog eksproprijacije imovine ulagača Agrobanke iz EU, poruka koja je upućena međunarodnim i evropskim institucijama iz Srbije je zabrinjavajuća, tako da danas Agrobanka, u širim okvirima, predstavlja eklatantan primer zloupotrebe vlasti i položaja države na štetu privatne svojine. Ako se prve izjave čelnika Vlade Srbije vezane za pošteno funkcionisanje finansijskog sistema odnose i na slučaj Agrobanke, akcionari Agrobanke iz EU to najglasnije pozdravljaju.

"Međunarodne i evropske finansijske institucije, kao što je MMF, Svetska banka, EIB, EBRD, OECD i ostale, upoznate su sa grubim kršenjem svih pravnih normi, ne funkcionisanjem pravne države te lošom poslovnoj praksom institucija Srbije u slučaju Agrobanke".

"To stvara ambijent nepoverenja za ulagače u srpsku privredu, što će se odraziti na njen put integracije u EU, kao i na ukupno ekonomsko stanje države, koja u ovom trenutku treba što veći priliv stranih investicija kako bi se smanjio najveći budžetski deficit do sada zabeležen".

"Nova Vlada Srbije ima istorijsku priliku da u narednom periodu svojim delovanjem demantuje nepouzdanost i rizičnost ulaganja u Srbiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: