Revizor češlja javni dug

Generalni državni revizor Radoslav Sretenović očekuje da će do kraja septembra imati konkretne podatke i obavestiti javnost o stepenu zaduženosti Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2012.

14:21

Default images

Državna revizorska institucija (DRI) započela je 23. jula reviziju javnog duga Srbije.

Sretenović je naveo da je budžet Srbije zahvaljujući radu DRI u plusu za 11,5 milijardi, pri čemu je deficit budžeta umanjen za više od pet milijardi dinara.

Merama DRI u državnu kasu se na osnovu povraćaja novca od kontrolisanih subjekata, slilo dodatnih 6,5 milijardi dinara, kazao je Sretenović.

Državni revizor je naglasio da je pre početka rada DRI zatečeno stanje bilo tako da pojedini učesnici po sedam godina nisu sprovodili postupak javnih nabavki, nisu obračunavali i plaćali porez na dodatu vrednost (PDV) ali su nakon posete državnih revizora to počeli da čine.

Takođe, danas veći broj javnih preduzeća i ministarstava ima uspostavljenu internu kontrolu i reviziju, poboljšana je evidencija nefinansijske i finansijske imovine, stanje u javnim nabavkama…

"Danas je uloga DRI neuoporedivo veća nego što je bila ranije. Do sada smo obavili 57 revizija i već možemo da zaključimo da se funkcioneri, nadležni za trošenje sredstava iz budzetske kase odgovornije ponasaju i da su ozbiljno shvatili naše nalaze”, kaže Sretenović.

On je precizirao da je do sada DRI dala 667 preporuka od kojih je 445 preporuka u potpunosti sprovedeno, 187 je u postupku izvršenja, dok 35 preporuka nije ispoštovano.

Revizor tvrdi da je DRI samostalna i nezavisna u svom radu i da u njenu nezavisnost ne treba sumnjati, a da će sud o tome dati stručna javnost, poreski obveznici i gradjani. Sretenović je dodao da DRI osim, zakonske, ima i operativnu i finansijsku nezavisnost. Prema njegovim rečima pred DRI je još puno posla za šta joj je potrebna podrška i zakonodavne i izvršne vlasti a jedan od tih zadataka je i pronalaženje dobrih rešenja za unapredjenje javnih nabavki.

On je naglasio da je i dalje veliki problem nameštanje tendera pre nego što se on objavi, što je, kako je dodao, najdrastičniji primer i mogući izvor korupcije u javnim nabavkama.

"Često se dogadjalo da najniža ponuda na tenderu, a posebno za izvodjenje radova, postane nekoliko puta veća tokom realizacije. Ugovori se menjaju aneksima, a većina poslova dobija se u direktnim pregovorima", naveo je Sretenović.

Po njegovom mišljenju, nameštanje tendera bi bar delimično moglo da se izbegne tako što bi se odredjene nabavke za državne organe obavljale centralizovano, (primer nabavka tonera i papira) a ljudi koji sprovode taj postupak trebalo bi da budu dobro plaćeni kako ne bi pristali na mito i korupciju.

Predlog je i da se drastične povrede pravila o javnim nabavkama, čija vrednost prelazi 10 miliona dinara, ubuduće tretiraju kao krivična dela.

"Za prekršaje bi trebalo da budu propisani veći iznosi zaprećenih novčanih kazni, jer samo pooštravanjem kazni mozemo da obezbedimo preventivno delovanje i smanjenje korupcije", ocena je Sretenovića.

On je dodao i da je jedna od manjkavosti sadašnjeg sistema ta "što se novčana kazna javlja kao jedini oblik sankcije" i da bi efikasnije bilo uvesti meru zabrane odgovornom licu da vrši odredjene poslove.

"Usko grlo" su, smatra, i javna preduzeća, koja takodje treba da poboljšaju ekonomičnost, efikasnost i efektivnost. Sretenović je pomenuo i da je prisutna praksa kod javnih preduzeća da ne popusuju sopstvenu imovinu ali i da ne poštuju propise koji uredjuju javne nabavke, kao i da je još prisutna loša praksa trošenja puno novca na reprezentaciju i sponzorstva.

On je naveo kao primer Železnice Srbije koje su više od 46 miliona dinara potrošile na ime troškova reprezentacije. Sretenović je dodao da su sve prijave koje je DRI podnela u poslednje dve i po godine procesuirane, podsećajući da je podnet 161 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, 29 prijava za privredni prestup i tri krivične prijave.

"Međutim, nisam zadovoljan dinamikom donošenja presuda. Do sada je doneto svega sedam pravosnažnih presuda, od kojih šest osudjujućih i jedna oslobadjajuća", rekao je Sretenović.

Komentarišući aktuelnu priču o trošenja budžetskog novca u Ministarstvu odbrane, o čemu su pisali pojedini mediji, Sretenović je precizirao da je DRI proveravala finansijske izveštaje tog Ministarstva za 2010. godinu, dok je kontrolu trošenja novca u budžetskoj 2008. godini radilo Odelenje interne revizije Ministarstva finansija.

Kontrolom iz 2010. DRI je, po rečima Sretenovića, utvrdila nepravilnosti, posebno kada je reč o javnim nabavkama a izveštaj o tome može se naći na sajtu DRI.

Državni revizor je precizirao i da su već podneti zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka protiv dva odgovorna lica za tri prekršaja načinjena u tom Ministarstvu. Pojedini mediji pisali su o tome da je Ministarstvo odbrane oštetilo budzet za 270 miliona dinara u poslu sa Jugohemijom i da su to utvrdili revizorski izveštaji iz 2009. godine, dok su iz Ministarstva odbrane demantovali te navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: