Talas štrajkova dolazi na jesen?

Ukoliko država ne preduzme neke mere i ne zaštiti radna mesta, standard zaposlenih i radnu sigurnost, preti opasnost da se na jesen suoči sa talasom štrajkova.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 25.07.2012.

11:25

Default images

Mnogi sindikati tvrde da su na ivici strpljenja i da će već početkom jeseni znati da li je vlada na putu da ispuni njihova očekivanja.

Većina tvrdi da će u pojedinim granama ili preduzećima biti organizovani neki oblici sindikalne borbe, ali najave generalnog štrajka u kome bi učestvovali svi sindikati nema. Bar nema trenutno.

Predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić ističe da može doći do velikih problema u septembru i oktobru.

„Vlada ima rok da do 1. septembra reši problem finansiranja smederevske železare, kako veliki broj radnika ne bi ostao bez posla, ali ako se to ne dogodi, može doći do protesta opšteg nezadovoljstva“, kaže Savićeva i dodaje da će na narednoj sednici skupštine izložiti mišljenje o Zakonu o ministarstvima i Vladi, i dati predlog da se sektor industrije odvoji od ekonomije i privrede.

U Odboru sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije još uvek ne planiraju štrajk, jer do septembra ima još vremena u kome bi vlada mogla da ispuni očekivanja.

„Za sada od ministarstva se očekuje dogovor sa građevinarima, a takođe i zakon o inspektoratu kojim bi trebalo da se suzbije rad na crno, stave pod kontrolu finansijski tokovi i poreska politika“, ističe predsednik Odbora Duško Vujović. Mogućnost većih protesta za sada najavljuju bivši radnici putarskog preduzeća Nibens grupe. Naime, posle stečaja u koji su otišle tri firme iz tog sistema, dok su dve, posle poništene privatizacije u reorganizaciji, problem sa kojim se susreću je nedostatak poslova.

Javno preduzeće Putevi Srbije od proleća im je oduzelo veliki broj ugovora za održavanje puteva, a ti se poslovi, kako tvrde, dodeljuju se firmama bez licenci.

Reč je o preduzećima koja nemaju ni kvalifikovane radnike ni opremu, ali za dobijene poslove angažuju putarska preduzeća kao podizvođače.

Zbog toga su sindikati pet putarskih preduzeća Nibens grupe zatražili pomoć države i najavili da će organizovati proteste ako im Vlada Srbije ne omogući uslove za rad i nove poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: