Veći broj mućki sa javnim nabavkama

U prvoj polovini ove godine zabelažene su neregularnosti prilikom hitnih javnih nabavki u vrednosti od osam milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.07.2012.

11:22

Default images

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović kaže da je ove godine za duplo kraći period uočeno tri puta više neregularnosti, s obzirom na to da su u prošloj godini zabeležne neregularnosti prilikom hitnih javnih nabavki u vrednosti 2,9 milijardi dinara.

Jovanović je rekao da su hitne javne nabavke mehanizam koji potencijalno nosi rizik od korupcije i da bi bilo bolje kada bi Uprava mogla da reaguje pre nego što se zaključi ugovor i ukaže naručiocu da postupak nije regularan i da treba da ga obustavi.

"To bi bilo moguće kada bi naručilac Upravi poslalo obaveštenje da namerava da ide u postupak hitne javne nabavke i Upravi da rok od, na primer, desetak dana da kaže da li je postupak opravdan ili ne", ocenio je Jovanović gostujući na RTS-u.

Na pitanje da li se povećan broj hitnih javnih nabavki u 2012. godini može povezati sa izborima, on je odgovorim da postoji sumnja pošto je povećan i broj neregularnih postupaka, te da je to potrebno ispitati i utvrditi uzrok.

Direktor Uprave za javne nabavke je istakao da za efikasnu kontrolu nedostaje da se precizno definiše ko i šta treba da uradi kada se utvrdi neregularnost.

"Bilo je nekoliko velikih slučajeva, da kažem, zloupotreba u oblasti javnih nabavki, koje su dobile i publicitet, ali meni nije poznato da je i u jednom slučaju utvrđeno ko je odgovoran i da su odgovorna lica sankcionisana", dodao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: